‘First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis’ - internationale training in Nederland

Image
Afbeelding
Caption
De First Aid Course richt zich met name op het aanleren van praktische vaardigheden om erfgoed te redden. Foto: ICCROM
Authors
ICCROM

‘First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis’ - internationale training in Nederland

Op 30 maart gaat in Amsterdam de internationale training ‘First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis’ van start.

Aan de training nemen 22 erfgoedprofessionals uit de gehele wereld deel. In vier weken tijd doen zij alle kennis en vaardigheden op die nodig is om erfgoed tijdens een calamiteit te kunnen redden. De recente moedwillige verwoestingen van erfgoed in het Midden-Oosten, maar ook natuurrampen zoals die op de Filipijnen, onderstrepen de relevantie en urgentie van de training.

De training is het resultaat van een samenwerking tussen de Nationale UNESCO Commissie en het Smithsonian Institution in Washington en de intergouvernementele organisatie ICCROM. Om de training in Nederland mogelijk te maken, werkt UNESCO samen met een groot aantal partners, zoals de Reinwardt Academie (AHK), het Tropenmuseum en het Nationale Museum van Wereldculturen. Ook vinden er op diverse plekken in Nederland excursies en practica plaats, zoals in de Bibliotheek van het Vredespaleis en in Fort Markenbinnen, waar een grote calamiteitenoefening zal plaatsvinden.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Prins Claus Fonds, de Gemeente Amsterdam en DutchCulture geven financiële ondersteuning voor maar liefst veertien deelnemers, zodat juist diegenen uitgekozen konden worden die de steun het hardste nodig hebben. In 2016 vindt de training plaats in Washington.

Did you find this information useful?
0