Ai Weiwei gastredacteur nieuwste Foam Magazine

Image
Afbeelding
Caption
In 2011 werd Weiwei in Beijing gearresteerd en 81 dagen vastgehouden op een geheime plaats en ondervraagd. Tijdens de Biennale van Venetië in 2013 liet Ai Weiwei zes miniatuurcellen plaatsen met taferelen uit zijn gevangenschap. Door kleine luikjes kon het publiek zien wat zich in de cel afspeelde. Foto: Reuters.
Discipline
Fotografie

Ai Weiwei gastredacteur nieuwste Foam Magazine

Bij Foam is het Foam Magazine #43: Freedom of Expression under Surveillance verschenen. Gastredacteur is de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei.

Ai Weiwei (1957, Beijing) stelde inhoud van Foam Magazine #43 ‘Freedom of Expression under Surveillance’ samen, waarin hij zelf een hoofdrol speelt als kunstenaar onder voortdurende surveillance door de Chinese regering. Hij legde zijn leven vast via Instagram en met webcams, maar draaide de rollen ook om, door de camera te richten op degenen die hem bekeken en bewaakten.

Kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei is als criticus van het politieke systeem in China sinds 2011onder constante surveillance van de Chinese overheid geweest. De vraag is welke expressiemiddelen je als kunstenaar en als mens nog hebt als je bewegingsvrijheid zo wordt beperkt. Voor Ai Weiwei lag het antwoord in het gebruik van fotografie en video om zijn leven vast te leggen, en in een optimaal gebruik van het internet en sociale media.

Foam Magazine #43 bevat o.a. een interview met, en quotes van de kunstenaar en is opgedeeld in vier hoofdstukken: ‘Sousveillance”, ‘Self Surveillance, ‘Urban Surveillance’ en ‘Art and Surveillance’. Dit nummer laat zien hoe de kunstenaar de afgelopen jaren te werk ging. Instagram en Twitter werden de middelen waarmee Ai Weiwei ieder aspect van zijn leven deelde met een groeiend publiek van volgers, wereldwijd. Zo bestaat een deel van het magazine uit een selectie van de eindeloze stroom beelden die Weiwei tijdens zijn gevangenschap postte op Instagram, en toont het stills van de ‘Weiweicam’, die de kunstenaar 24/7 op zichzelf richtte. Foam Magazine #43 documenteert een cruciale en belangrijke periode in het leven van een van de meest belangrijke kunstenaars van deze tijd.

Foam Magazine is een internationaal fotografietijdschrift dat drie keer per jaar verschijnt met een specifiek thema. Het magazine wordt uitgegeven door Foam Fotografiemuseum Amsterdam, Vandejong Creative Agency en Frame Publishers.

Foam Magazine is online verkrijgbaar in de Foam webshop

Did you find this information useful?
0