De resultaten van het eerste jaar van Creative Europe

Image
Afbeelding
Caption
Voor het project Trust me I'm an artist ontving Waag Society een bijdrage uit het Creative Europe subprogramma Cultuur. In het project onderzocht kunstenaar Anna Dumitriu naar het ontstaan van nieuwe kunstvormen en rol van onder meer biotechnologie hierbij.
Authors
Waag Society
Anna Dumitriu

De resultaten van het eerste jaar van Creative Europe

Op 1 januari 2014 ging het Creative Europe programma van start. Wat heeft het eerste jaar opgebracht?

Met een budget van 1,46 miljard euro voor zeven jaar, moet het Creative Europe programma (2014-2020) de concurrentiepositie van de Europese cultuur-, film-, televisie- en gamesector versterken. Er zijn twee subprogramma's, eentje voor de audiovisuele sector (MEDIA) en een voor culturele samenwerkingsprojecten (Cultuur).

De Creative Europe Desk NL heeft een overzicht gepubliceerd van de resultaten van het eerste jaar van het programma. Lukte het Nederlandse organisaties om projecten te realiseren met steun van Creative Europe?

Subprogramma MEDIA
In 2014 steunde het subprogramma MEDIA in heel Europa 1.790 projecten voor een totaalbedrag van ruim 100 miljoen euro. Ondanks de hevige Europese competitie ontving de Nederlandse audiovisuele sector meer dan 5,5 miljoen euro aan financiële steun uit het Creative Europe programma, wat neer komt op ruim 5% van het totale budget. Met dit resultaat staat Nederland op de achtste plaats; alleen de big five (Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië), België en Zweden halen percentueel meer uit het programma. Opvallend is de stijging voor steun aan Nederlandse producenten, die in totaal ruim 1,1 miljoen voor de ontwikkeling van projecten binnenhaalden, bijna 750.000 euro meer dan in 2013.

Daarnaast ging maar liefst bijna 50% uit het totale budget voor Internationale Coproductiefondsen naar Nederlandse organisaties: het IDFA Bertha Fund - Europe en het Hubert Bals Fund + Europe ontvangen beiden 300.000 euro.
Ook de Nederlandse filmmarkten en-festivals deden het goed. Zo ontving stichting Cinekid in 2014 een bijdrage van meer dan een half miljoen euro voor het Cinekid Festival, Cinekid for Professionals, de training Cinekid Lab en het filmeducatieproject Wrap!.

Lees meer feiten en cijfers in de publicatie Feiten & cijfers, Creative Europe MEDIA (PDF)

Subprogramma Cultuur
Het subprogramma Cultuur steunde in 2014 in totaal 35 projecten met Nederlandse betrokkenheid voor ruim 24 miljoen euro. Nederland was zeer succesvol in de programmalijn Europese Platforms. Opvallend is dat in vier van de vijf ondersteunde platforms Nederlandse partners betrokken zijn. Bij de Europese Samenwerkingsprojecten zijn zeven Nederlandse projectleiders actief: Waag Society, ITs festival, HET Symfonieorkest, BAK (basis voor actuele kunst), If I Can't Dance, I Don't Want To be Part Of Your Revolution, European League of Institutes of the Arts en de Universiteit van Amsterdam. Nederland staat op de achtste plaats van de 38 landen die aan het subprogramma Cultuur deelnemen.

Lees meer feiten en cijfers in de publicatie Feiten & cijfers, Creative Europe Cultuur (PDF)

Did you find this information useful?
0