'Een gastlandschap van formaat' tijdens Frankfurter Buchmesse 2016
In aanwezigheid van Buchmesse-directeur Juergen Broos presenteerden het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam hun programma voor het gezamenlijke gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse in 2016.
Behalve een flinke delegatie auteurs, gaan er ook beeldend kunstenaars, theatergezelschappen, films en muziekensembles naar Frankfurt en nog zes andere Duitse steden. Bij elkaar levert dit een programma op dat de 'literaire en culturele rijkdom van Nederland en Vlaanderen weerspiegelt', volgens Bart Moeyaert, artistiek intendant van het gastlandschap.
Introductie nieuwe schrijvers
Inmiddels zijn circa veertig auteurs uitgenodigd voor de Vlaamse-Nederlandse Buchmesse presentatie. Een van de belangrijkste voorwaarde vormt de beschikbaarheid van een recente vertaling van de auteur in het Duits. Hoewel de Buchmesse steeds internationaler wordt en Duitsland vaak als springplank fungeert naar andere landen, is de beurs toch vooral de toegangspoort tot Duitse uitgevers en media.
Het vorige Vlaams-Nederlandse gastlandschap, tijdens de Buchmesse in 1993, zorgde voor een flinke groei van de internationale aandacht voor Nederlandse literatuur. Volgens Letterenfonds-directeur Tiziano Perez heeft de Nederlandse literatuur een herkenbaar profiel in Duitsland, maar is het landschap veranderd. "Er zijn nieuwe uitgeverijen bijgekomen die nieuwe lezersgroepen weten te bereiken. Het is dus tijd om onze nieuwe generatie schrijvers te introduceren."
Tot de eerste selectie schrijvers behoren onder andere Arnon Grunberg, Tom Lanoye, Cees Nooteboom, Niña Weijers, Peter Terrin, David van Reybrouck, Bibi Dumon Tak, Murat Isik, Saskia de Coster en Ilja Leonard Pfeijffer.