Europa zet zich in voor meer steun aan erfgoedsector.

Image
Afbeelding

Europa zet zich in voor meer steun aan erfgoedsector.

De Europese Commissie heeft deze week een document gepubliceerd dat oproept tot een geïntegreerde benadering van cultureel erfgoed in Europa.

De Europese Commissie heeft deze week een beleidsdocument gepubliceerd waarin ze pleit voor meer samenwerking in Europa op het gebied van cultureel erfgoed(-beleid). Ook roept de Commissie op tot een geïntegreerde aanpak om de erfgoedsector op EU-, nationaal en regionaal niveau ook financieel beter te ondersteunen.

In het beleidsdocument "Towards an integrated approach to cultural heritage for Europe" concludeert de Commissie dat de sector voor grote uitdagingen staat, met lagere overheidsuitgaven, een afnemende deelname aan traditionele culturele activiteiten en een steeds diverser wordend publiek, door verstedelijking, globalisering en technologische innovatie. Het is volgens de Commissie daarom belangrijk dat de erfgoedsector maximaal kan profiteren van de diverse Europese financieringsprogramma’s en beleidsmaatregelingen. Naast het integreren van erfgoed in bredere beleidsvorming ook op nationaal en lokaal niveau wordt in het rapport aangemoedigd tot meer kennisuitwisseling en nauwere samenwerking tussen lidstaten en stakeholders.

Cultureel erfgoed heeft in de afgelopen jaren (2007-2013) al aanzienlijke steun van de EU gekregen, waaronder 3,2 miljard euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, 1,2 miljard euro uit diverse EU programma’s voor landelijk erfgoed en rond de 100 miljoen euro voor erfgoedstudies.
Verwacht wordt dat cultureel erfgoed in 2014-2020 zal kunnen profiteren van nog grotere EU-investeringen, bijvoorbeeld dankzij de Europese structuur- en investeringsfondsen (met een totaal budget van 351 miljard euro voor regionaal beleid), Horizon 2020 (80 miljard euro voor onderzoek) en Creative Europe (1,5 miljard euro voor culturele en creatieve sectoren).

Did you find this information useful?
0