Mijnindustrie genomineerd voor Europees Erfgoed

Image
Afbeelding
Caption
SCHUNCK* Glaspaleis in Heerlen vertelt het verhaal van de geschiedenis van de euregionale mijnstreek in combinatie met persoonlijke levensverhalen van mijnwerkers.
Discipline
Erfgoed

Mijnindustrie genomineerd voor Europees Erfgoed

De ministerraad heeft besloten SCHUNCK* Glaspaleis in Heerlen en Huis de Luijff voor te dragen voor een Europees Erfgoedlabel.

Het kabinet neemt hiermee het advies van de Raad voor Cultuur over. De gebouwen SCHUNCK* en Huis de Luijff kunnen niet alleen het verhaal vertellen van de Europese geschiedenis - Huis de Luijff is de locatie waar in de jaren vijftig van de vorige eeuw een van de constituerende vergaderingen heeft plaatsgevonden voor de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS); de voorloper van de Europese Unie - maar ook de euregionale geschiedenis en de persoonlijke verhalen van mijnwerkers. De Raad stelt dat de symbolische betekenis van deze site voor de Europese eenwording in potentie van grote waarde kan zijn voor de kennisoverdracht van de beginselen van de Europese integratie.

Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Het Europees Erfgoedlabel geeft een beeld van de gezamenlijke geschiedenis van Europa en wil hiermee bijdragen aan de overbrugging van de kloof tussen de Europese Unie en haar burgers. De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren.

In Nederland zijn tot nu toe Kamp Westerbork en het Vredespaleis Europees Erfgoed. De voordrachten worden in Brussel beoordeeld door een internationale jury. Naar verwachting besluit de Europese Commissie in het voorjaar van 2016 welke voordrachten het Europees Erfgoedlabel krijgen.

Bron: ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Did you find this information useful?
0