Nederland en Australië go way back

Image
Afbeelding
Caption
De plek aan de Australische kust waar Dirk Hartog in 1616 aan land kwam. Foto: Australian Heritage Photographic Library
Discipline
Erfgoed

Nederland en Australië go way back

In 2016 is het precies 400 jaar geleden dat VOC-vaarder Dirk Hartog met de bemanning van zijn schip De Eendracht als eerste Europeaan voet zette op Australië.

Hartog was er slechts twee dagen en liet een tinnen plaat met zijn wapenfeit achter op Cape Inscription. Het Dirk Hartogjaar, een initiatief van de Nederlandse Ambassade in Australië viert 400 jaar historische en culturele banden tussen Nederland en Down Under. DutchCulture ondersteunt de ambassade bij het Dirk Hartogjaar.

Festival, replica’s en scheepswrakken
Het Dirk Hartogjaar wordt op verschillende manieren in Australië en in Nederland gevierd. In Shark Bay, het deel van West-Australië waar Dirk Hartog met zijn De Eendracht strandde, vindt een festival plaats met muziek, kunst en lezingen die teruggrijpen op deze gebeurtenis.

In Perth is tot 31 januari 2016 de tentoonstelling ‘Treasure Ships: Art in the Age of Spices 1500-1800’ te zien met verschillende objecten uit de scheepswrakken Batavia –het VOC-schip dat in 1629 voor de westkust verging- en Vergulde Draeck, dat in 1656 verging. Daarnaast zijn in Smithfield, vlak bij Sydney, replica’s van de beroemde VOC-kaarten te zien. In Nederland zullen een aantal expertmeetings plaatsvinden waarin Nederlandse en Australische culturele organisaties kennis uitwisselen.

In juni 2016 verschijnt een magazine dat de bijzondere historische, culturele en moderne banden tussen Nederland en Australië uitlicht. Daarin komen ook nazaten aan het woord van de vele Nederlandse emigranten die na de Tweede Wereldoorlog naar Australië vertrokken.

Meer informatie: dirkhartog2016.nl

Did you find this information useful?
0