Nederlands succes bij eerste ronde Europe for Citizens

Image
Afbeelding
Authors
Iron Curtain Project. foto: Bureau Boven

Nederlands succes bij eerste ronde Europe for Citizens

Onder andere Liberation Route Europe, Autres Directions, IDEA NL en Gemeente Nissewaard gehonoreerd.

De resultaten van de eerste aanvraagronde van Europe for Citizens van 2017 zijn bekend gemaakt. Behoorlijk wat Nederlands geïnitieerde projecten zijn geselecteerd en mogen nu aan de slag. Hieronder volgt een beknopt overzicht van de resultaten voor Nederland.

Europees Herdenken

Voor de oproep Europees Herdenken, die een keer per jaar verschijnt, zijn twee projecten met een Nederlandse hoofdaanvrager gehonoreerd. Het gaat om de Liberation Route Europe en Autres Direction. De Liberation Route mag samen met partners uit Duitsland, België, Italië en Frankrijk € 97.500 ontvangen. Autres Directions werkt samen met partners uit Polen, Nederland en Tsjechië in het Iron Curtain project. Zij ontvangen € 100.000.
Ook het Duitsland Instituut, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, Buiten Europa en de Universiteit van Maastricht werken mee als partner in een project. Daarnaast zijn het Anne Frank Huis en de Youth of European Nationalities uit Leeuwarden als partner in de prijzen gevallen.

In totaal zijn 286 aanvragen voor de maatregel Europees Herdenken ingediend, waarbij 39 projecten zijn gehonoreerd (slagingspercentage van 14 %).

Klik hier voor een overzicht van de resultaten voor herdenkingen op de website van EACEA.

Civil Society projecten

Voor de oproep voor Civil Society projecten, dat net als Europees Herdenken één keer per jaar verschijnt, heeft één Nederlandse stichting een bedrag van €150.000 ontvangen. Het gaat om IDEA NL met het project Creating Critical Minds and Voices in Europe. Daarnaast doen twee Nederlandse organisaties als partner mee in andere projecten, de United Nations Student Association Maastricht en United For Intercultural Action Network Against National Racism uit Amsterdam.

In totaal zijn 361 projecten ingediend voor Civil Society projecten en maar 25 gehonoreerd (slagingspercentage 7%).

Klik hier voor een overzicht van de resultaten voor civil society projecten op de website van EACEA.

Stedenbanden

Voor de oproep Stedenbanden, die in maart en september verschijnt, zijn geen Nederlandse hoofdaanvragers gehonoreerd, maar wel een aantal Nederlandse gemeenten als partner. Dit zijn de Protestants Gemeente Zwolle, Stichting Neeka Europe uit Nijmegen, de gemeente Landgraaf, gemeente Epe en de gemeente Gennep. De projecten zijn gehonoreerd met bedragen van € 24.000 tot € 25.000 (maximumbedrag).

Voor Stedenbanden zijn in totaal 482 aanvragen ingediend, waarbij 134 aanvragen zijn gehonoreerd (slagingspercentage 28 %). Interessant is dat alle landen behalve Luxemburg zijn vertegenwoordigd in de gehonoreerde projecten, ofwel als projectleider, ofwel als partner. Het prioriteitsthema "debat over de toekomst van Europa" is met 52% het meest voorkomend.

Klik hier voor een overzicht van de resultaten voor stedenbanden op de website van EACEA. 

Netwerken van Steden 

De gemeente Nissewaard is in de oproep Netwerken van Steden, die ook twee keer per jaar verschijnt, als projectleider gehonoreerd met een bedrag van € 100.000. In hetzelfde project werkt ook de International New Town Institute uit Rotterdam mee. Verder zijn de gemeente Delft en de gemeente Haaren als partner in twee verschillende projecten ook in de prijzen gevallen, allebei met een bedrag van € 150.000.

In totaal zijn 143 aanvragen ingediend. Slagingskans was hiervoor klein, slechts 17 projecten zijn gehonoreerd (slagingsprecentage 12%). Net als bij Stedenbanden is het prioriteitsthema "debat over de toekomst van Europa" met 36% het meest populair.

Klik hier voor een overzicht van de resultaten voor Netwerk van Steden op de website van EACEA.

Mocht u meer informatie willen over de gehonoreerde projecten, neem gerust contact met ons op per mail via r.kieft@dutchculture.nl of s.logothetis@dutchculture.nl of telefonisch op + 31 20 6164225.

Did you find this information useful?
0