Negen historische Europese locaties geselecteerd voor Erfgoedlabel

Image
Afbeelding
Caption
Het Keizerlijk Paleis in Wenen, dat in 1240 werd ingewijd, is een complex van gebouwen en tuinen dat dienst deed als verblijfsplaats voor de Habsburgers, een dynastie die 700 jaar lang regeerde over grote delen van Europa.
Discipline
Erfgoed

Negen historische Europese locaties geselecteerd voor Erfgoedlabel

Een internationale jury van experts heeft negen erfgoedlocaties voorgedragen voor een Europees Erfgoedlabel.

Deze week heeft een onafhankelijke jury negen erfgoedlocaties in Europa geselecteerd voor een Europees Erfgoedlabel. De locaties staan symbool voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie. In februari 2016 zal de Europese Commissie de voordracht van de locaties formeel bevestigen. De officiële uitreiking van het label vindt in april 2016 plaats in Brussel.

De geselecteerde locaties zijn: de Neanderthalervindplaats en het museum van Krapina (Kroatië), het kasteel van Premyslid en het aartsbisschoppelijk museum van Olomouc (Tsjechië), het voorgebergte van Sagres (Portugal), het Keizerlijk Paleis (Oostenrijk), het historisch complex van de universiteit van Tartu (Estland), de Franz Liszt Muziekacademie (Hongarije), het Mundaneum (België), Oostfrontbegraafplaats nr. 123 uit de Eerste Wereldoorlog (Polen) en de Europese wijk van Straatsburg (Frankrijk). Deze plaatsen en gebouwen voegen zich bij de twintig andere locaties die dit label de afgelopen twee jaar kregen toegekend, waaronder Kamp Westerbork en het Vredespaleis in Nederland.

In totaal hebben de deelnemende lidstaten achttien aanvragen ingediend. Namens Nederland heeft de gemeente Heerlen een aanvraag ingdiend voor SCHUNCK* Glaspaleis als narratieve krachtcentrale voor de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). De jury onderkende de Europese dimensie van de aanvraag, maar vond onder andere de samenwerking met andere plaatsen met mijnerfgoed nog te weinig uitgewerkt om nu al tot nominatie tot een Europees Erfgoedlabel over te gaan.

Het Europees Erfgoedlabel wordt jaarlijks toegekend door de Europese Commissie en draagt bij aan de zichtbaarheid van plaatsen en gebouwen die belangrijk zijn voor de geschiedenis en de ontwikkeling van de Europese Unie. Nederland mag in 2017 opnieuw een kandidaat voordragen. Voorstellen daartoe kunnen tot september 2016 bij DutchCulture ingeleverd worden.

Het volledige juryrapport: European Heritage Label 2015 Panel Report (EN, Pdf, 36 p.)

Did you find this information useful?
0