Van werkbezoek tot tentoonstelling

Image
Afbeelding
Caption
Piet Mondriaan (1872-1944), Bomen aan het Gein: opkomende maan (1907), olieverf op doek, Gemeentemuseum Den Haag
Authors
Piet Mondriaan

Van werkbezoek tot tentoonstelling

43 Mondriaans van het Gemeentemuseum in Den Haag zijn nu te zien in Berlijn. Een werkbezoek in 2012 droeg bij aan de voorbereiding.

Op 3 september hebben de Nederlandse en Duitse minister voor Cultuur Jet Bussemaker en Monika Grütters een van de grootste tentoonstellingen in Duitsland over de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan geopend. De tentoonstelling in Martin-Gropius-Bau Berlin bestaat uit 43 werken van het Gemeentemuseum Den Haag. Het is de eerste grote Mondriaan tentoonstelling in Berlijn sinds de openingstentoonstelling van de Neue Nationalgalerie in 1968.

De tentoonstelling Mondrian. Die Linie in Berlijn toont niet alleen Mondriaans wereldberoemde abstracte composities met primaire kleurvlakken. Ook het vroegere, minder bekende werk, is in Berlijn te zien. De basis voor deze tentoonstelling werd mede gelegd tijdens het werkbezoek van de directeur van het Martin Gropius Bau, Gereon Sievernich, aan Nederland in het najaar van 2012. Met Benno Tempel van het het Gemeentemuseum verkende hij de mogelijkheid van een een Mondriaantentoonstelling in Berlijn. Het werkbezoek vond plaats in het kader van het internationaal bezoekersprogramma van DutchCulture (voorheen SICA).

DutchCulture realiseert bezoekersprogramma’s voor circa veertig professionals in cultuur en erfgoed per jaar.

Mondrian. Die Linie is van 4 september t/m 6 december 2015 te zien in Martin-Gropiusbau in Berlijn. Martin-Gropius-Bau, Niederkirchnerstraße 7, 10963 Berlin.

 

Did you find this information useful?
0