DutchCulture Globe
 

De gevolgen van het coronavirus: FAQ's per land

Antwoorden op veelgestelde vragen omtrent de gevolgen van het coronavirus voor de culturele sector en samenwerkingen in specifieke landen.
25 March 2020
Rondom internationale samenwerking met specifieke landen kregen we veel vragen binnen als 'ik heb een project (gepland) in een bepaald land, wat is de status nu?' en 'waar kan ik terecht voor meer informatie?'. We verzamelen de antwoorden en plaatsen de meest actuele informatie per land hieronder.
 
Kijk voor algemene vragen en antwoorden op de algemene FAQ's pagina of neem contact op met het Mobility Info Point via infopoint@dutchculture.nl.
266px-flag_of_the_peoples_republic_of_china.svg_.png
China

Laatste update: 20 maart 2020

Algemene maatregelen
Sinds deze week openen verschillende culturele centra in China voorzichtig weer hun deuren. Grote evenementen staan op een laag pitje (specifieke richtlijnen voor het maximum aantal deelnemers zijn er niet). Dit betekent dat bijvoorbeeld concerten, tentoonstellingen en boekenbeurzen voorlopig zijn afgelast. Ook gaan manifestaties met internationale makers voorlopig niet door gaan i.v.m. de strenge grenscontroles.

Compensatie
Op dit moment is er nog geen centrale actie ondernomen door de Chinese overheid om de culturele sector te compenseren voor het gemaakte verlies. De Nederlandse Ambassade heeft wel contact gehad met Wu Promotion, een belangrijk agentschap voor performing arts dat zal gaan kijken of ze als culturele instelling in aanmerking komen voor belastingvrijstelling. Dit zou dan ook van toepassing kunnen zijn voor andere kleine en middelgrote culturele organisaties. Er bestaan op dit moment geen richtlijnen voor het compenseren van internationale projecten, maar de ambassade zal proberen te helpen waar mogelijk.  

Cultuur in de huiskamer
Veel organisaties hebben zich tijdens de uitbraak ingespannen om het culturele leven gewoon door te laten gaan. Zo heeft het Center for Comtemporary Art in Beijng online concerten georganiseerd in samenwerking met de video app Kuaishou. De resultaten kun je hier bekijken https://ucca.org.cn/en/program/ucca-kuaishou-voluntary-garden-online-concert-sonic-cure/.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze China-adviseur Ian Yang via I.Yang@dutchculture.nl.

Ian.jpg Ian Yang, adviseur China

 

duitse-vlag-90150cm.jpg
Duitsland

Laatste update: 24 maart 2020

Algemene situatie
In Duitsland zijn voorlopig tot en met 19 april alle evenementen met meer dan 50 deelnemers afgelast op basis van de adviezen van het Gezondheidsministerie. Ook is inmiddels besloten om alle theaters, musea, bioscopen en concertzalen te sluiten tot deze datum.

Ambassade evenementen
Aankomende evenementen die op de Duitse Ambassade zouden plaatsvinden zijn in overleg met de uitvoerende partners afgelast. Voor alle projecten die de Duitse Ambassade mede-financiert of waarvoor aanvragen zijn ingediend die niet of slechts deels kunnen plaatsvinden, wordt case-by-case en in overleg met de organisatie bezien hoe nu verder. Tot de mogelijkheden behoren uitstel of een alternatieve, bijvoorbeeld digitale, invullingen.

Noodcultuurfonds
De Duitse Bondsregering heeft een compleet overzicht gepubliceerd van alle nu bestaande noodfondsen, regels en maatregelen voor alle in Duitsland wonende kunstenaars en culturele organisaties. Bij het laatste kopje ‘Weitere Initiativen’ staat ‘Angebote auf Länderebene’. Daar vind je een volgend compleet overzicht met alle maatregelen per Bondsland.

En verder:
- De Duitse overheid roept op de kunst- en cultuursector te steunen.
- Duitsland sluit zijn deuren van alle culturele instellingen vooralsnog tot midden/eind april, ook alle evenementen zijn afgelast, zie bijvoorbeeld Kampnagel en Volksbuehne.
- De culturele sector volgt het advies van het Robert Koch-instituut.
- Op deze site vind je juridische tips voor zelfstandig kunstenaars.

We hebben nauw contact met de ambassade en zodra we meer informatie hebben, vind je het hier.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Duitsland-adviseur Renske Ebbers via R.Ebbers@DutchCulture.nl.

Renske.jpg Renske Ebbers, adviseur Duitsland