|
Image
Image
Yvonne Gaakeer
Role
Business Operations
Email
y.gaakeer [at] dutchculture.nl

|
Image
Image
Marcel Feil, Head of International Cultural Policy & Coordination DutchCulture
Marcel Feil
Role
Head of International Cultural Policy & Coordination
Email
m.feil [at] dutchculture.nl
 

Vacature Adviseur Internationale Erfgoedsamenwerking (M/V/X)

Vacature Adviseur Internationale Erfgoedsamenwerking (M/V/X)

Discipline
Heritage
Voor onze afdeling International Cultural Policy & Coordination zoeken wij een adviseur Internationale Erfgoedsamenwerking (M/V/X) voor 36 uur per week.

DutchCulture is de kennis- en netwerkorganisatie voor internationale culturele samenwerking. Daar waar cultuur, media en erfgoed grensoverschrijdend zijn, brengt DutchCulture mensen, organisaties, kennis en culturen samen. Dat doen we in eerste instantie voor de Nederlandse cultuursector en Nederlandse ambassades wereldwijd. Daarnaast werken we voor diverse overheden en de internationale culturele sector.

DutchCulture is een dynamische en internationale werkomgeving in hartje Amsterdam, waar een veertigtal gedreven culturele professionals met diverse achtergronden, nationaliteit, leeftijd, huidskleur, gender, seksuele voorkeur en geloofsovertuiging, zich op diverse manieren bezighoudt met internationale culturele uitwisseling en samenwerking.

Voor ons Team International Cultural Policy & Coordination zoeken wij per direct een (medior) Adviseur Internationale Erfgoedsamenwerking (M/V/X) voor 36 uur per week.

Heb je sterke affiniteit met de erfgoedsector? Weet je hoe je een netwerk kan opbouwen, bestendigen en activeren? Ben je communicatief en organisatorisch vaardig en ben je goed in het omzetten van (complexe) informatie naar een concrete boodschap? Ben je in staat strategisch en praktisch na te denken en verbindingen aan te gaan? Lees dan vooral nog even door.

Het team
De functie (medior) Adviseur Internationale Erfgoedsamenwerking maakt deel uit van het Team International Cultural Policy & Coordination. Dit team zorgt ervoor dat DutchCulture haar rol als kloppend en coördinerend hart voor het Nederlands internationaal cultuurbeleid (ICB) kan waarmaken. Onze landenadviseurs onderhouden continu contact met de diplomatieke posten (ambassades) van onze focuslanden en de andere ICB-partners om de uitvoering van het beleid af te stemmen, ze verzamelen en analyseren data van de buitenlandse culturele activiteiten van Nederlandse makers en delen hun kennis en netwerk met het Nederlandse en internationale culturele veld, zodat zij optimaal profiteren van alle kansen binnen het internationaal cultuurbeleid.

Internationale Erfgoedsamenwerking is een belangrijk onderdeel van het ICB. Je vertegenwoordigt DutchCulture op het gebied van erfgoed in de samenwerking met het Ministerie van OCW en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en onderhoudt contact met de andere uitvoerende partners (Nationaal Archief, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, en het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed Nederland). Je stemt activiteiten en samenwerking af met de landenadviseurs. In deze functie geef je advies aan erfgoedorganisaties en erfgoedprofessionals die internationaal willen samenwerken, met name op projecten waarin het verleden dat Nederland en een van de focuslanden verbindt centraal staat. Ook organiseer je zelfstandig activiteiten in het kader van het programma Internationale Erfgoedsamenwerking (International Heritage Cooperation | DutchCulture).

Een dag bij DutchCulture
In de ochtend trek je de deur open van ons historische pand aan de Herengracht in Amsterdam. Je pakt een kop koffie of thee en praat na over een buitenlands bezoekersprogramma dat net is afgerond. Vervolgens bespreek je met collega’s op welke manier de rondetafelgesprekken moeten worden ingevuld, die we organiseren ter voorbereiding op een breder buitenlands bezoek. Tijdens de verschillende overleggen hoor je waar je collega’s mee bezig zijn en doe je inspiratie op voor de invulling van deze evenementen. Later op de dag heb je een adviesgesprek met een maker die graag een aanvraag wil doen bij het Matchingfonds Internationale Erfgoedsamenwerking, de projectenregeling voor erfgoed die je beheert. Voordat de werkdag ten einde is, bereid je de agenda van het periodieke coördinatieoverleg voor, waarin de beide ministeries (OCW en Buitenlandse Zaken), de RCE, NA en KIEN plaatsnemen en mogelijke samenwerking wordt besproken. Je bent ook verantwoordelijk voor de tweemaandelijkse nieuwsbrief van het programma International Heritage Cooperation, waarvoor je zelf geregeld artikelen schrijft; daar maak je alvast een begin mee. Aan het einde van de dag is het niet ondenkbaar dat we met zijn allen wat drinken in onze mooie monumentale tuin.

Wat ga je doen?

 • Je bent aanspreekpunt voor en ondersteuner van de ambassades op het gebied van erfgoed (samen met de betreffende landenadviseur), het Ministerie van OCW en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Nationaal Archief en het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
 • Je ontwikkelt programma’s en activiteiten, zoals buitenlandse bezoekersprogramma’s en expertmeetings, van DutchCulture op het gebied van erfgoed en voert ze mee uit.
 • Je communiceert relevante informatie (intern en extern) over programma’s en activiteiten voor Nederlandse en buitenlandse partners.
 • Je adviseert makers, culturele organisaties en erfgoedprofessionals over de mogelijkheden tot internationale culturele samenwerking.
 • Je adviseert en begeleidt mogelijke aanvragen voor de reiskostenregeling en het Matchingfonds Internationale Erfgoedsamenwerking, waarmee projecten worden gesteund die bijdragen aan het zichtbaar maken van het verleden dat Nederland en de partner- en focuslanden met elkaar verbindt. Je houdt ook een vinger aan de pols van lopende projecten.
 • Je bent verantwoordelijk voor de algemene communicatie over International Heritage Cooperation, onder meer door het bijhouden van de website internationalheritage.dutchculture.nl en het versturen van de tweemaandelijkse nieuwsbrief. Hiervoor schrijf je geregeld artikelen.

Wat breng je mee?

 • Je hebt een relevante opleiding en minimaal 3 jaar werkervaring, liefst in een internationale en/of culturele context.
 • Grondige kennis van het (internationale) erfgoedveld.
 • Je hebt een cultureel netwerk in Nederland of bent bereid dit snel te ontwikkelen. Gezien het onderhouden van de vele relaties en samenwerkingsverbanden, beschik je over een uitstekende netwerkvaardigheid.
 • Je hebt ervaring met het beheren en bijhouden van regelingen en bijbehorende budgetten.
 • Je bent communicatief vaardig en beschikt over een vlotte pen, zowel in het Nederlands en het Engels.
 • Je kunt goed plannen, prioriteren en organiseren binnen een dynamische omgeving.
 • Je bent in staat om parallel te werken aan enerzijds langere trajecten en anderzijds activiteiten waarbij snel moet worden bijgesprongen.
 • Je bent cultureel sensitief en kunt goed omgaan met gevoelige thema's en onderwerpen met betrekking tot het koloniale verleden.

Kernwaarden 
Medewerkers bij DutchCulture zijn flexibel verantwoordelijk, werken servicegericht samen en zijn omgevingssensitief.

Solliciteren 
Wij bieden een aanstelling voor 0,9 fte (36 uur per week) voor een periode van een jaar, met uitzicht op verlenging. Salarisindicatie afhankelijk van cv in schaal 6: min. € 2,475, max. € 3.536 bij een 40-urige werkweek. Spreekt dit je aan? Stuur dan uiterlijk 15 september 2022 een motivatiebrief en cv naar DutchCulture, t.a.v. Yvonne Gaakeer, tel. 020-6164225. Ook voor vragen m.b.t. de wervingsprocedure kun je hier terecht.

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met teamhoofd ICB Marcel Feil.

Did you find this information useful?