Vacature Junior Adviseur Focuslandendesk (M/V/X)

Vacature Junior Adviseur Focuslandendesk (M/V/X)

Voor onze Focuslandendesk van het team International Cultural Policy & Coordination zoeken wij een junior adviseur voor 20u p/w. Reageren kan t/m 4 december.

DutchCulture is de kennis- en netwerkorganisatie voor internationale culturele samenwerking. Daar waar cultuur, media en erfgoed grensoverschrijdend zijn, brengen we mensen, organisaties, kennis en culturen samen. Dat doen we in eerste instantie voor de Nederlandse cultuursector en de ambassades wereldwijd. Daarnaast werken we voor diverse overheden en de internationale culturele sector. DutchCulture is een dynamische en internationale werkomgeving in hartje Amsterdam, waar een veertigtal gedreven culturele professionals met diverse achtergronden, nationaliteit, leeftijd, huidskleur, gender, seksuele voorkeur en geloofsovertuiging, zich op diverse manieren bezighoudt met internationale culturele uitwisseling en samenwerking.

Voor onze Focuslandendesk zoeken wij een junior adviseur (M/V/X) voor 20 uur per week.

Heb je een groot hart voor kunst en cultuur en beweeg je je makkelijk in verschillende culturele, sociale en internationale omgevingen? Schrik je niet terug voor het schrijven van een goed leesbare Engelse tekst of voor een gesprek met iemand van het ministerie van Buitenlandse Zaken of een buitenlandse culturele organisatie? Ben je goed in het zelfstandig uitzoeken van soms complexe informatie en blijft je hoofd koel in een dynamische omgeving? En bovenal, ben je een collega met wie fijn samen te werken valt?

Wat ga je doen?

Een typische dag bij DutchCulture zou er zomaar zo uit kunnen zien: in de ochtend trek je de deur open van ons historische pand aan de Herengracht in Amsterdam. Je pakt een kop koffie en praat met een paar collega’s na over het event van de vorige dag. Je hebt een grote bijdrage aan dit programma geleverd door buitenlandse en Nederlandse kunstenaars uit je netwerk te koppelen voor een livestream over een actueel internationaal onderwerp, zoals fair practice of de gevolgen van COVID op internationale uitwisseling. Nadat je een plekje aan een bureau hebt gevonden maak je je op voor het werkoverleg, waar je aan alle medewerkers een korte terugblik geeft. Daarna begin je aan het artikel hierover voor publicatie in ons digitale magazine. Na de gezamenlijke lunch aan onze keukentafel bel je met de cultureel attaché van een van onze focuslanden om de kick-off van de komende landenbijeenkomst voor te bereiden. Aan het eind van de dag bereid je het adviesgesprek voor met een maker die een samenwerking zoekt met een van de landen die je onder je hoede hebt. En het is niet ondenkbaar dat we daarna met zijn allen wat drinken in onze Tuinkamer. Klinkt goed? Lees dan nog even verder, want er volgt nog een stukje theorie (ook dat hoort bij wat we doen; information is key).

Het team

De Focuslandendesk maakt deel uit van het Team Internationaal Cultural Policy & Coordination. Het team zorgt ervoor dat DutchCulture haar rol als kloppend en coördinerend hart voor het Nederlands internationaal cultuurbeleid (ICB) kan waarmaken. Onze landenadviseurs onderhouden continu contact met de diplomatieke posten (ambassades) van onze focuslanden en de andere ICB-partners om de uitvoering van het beleid af te stemmen, verzamelen en analyseren data van de buitenlandse culturele activiteiten van Nederlandse makers en delen hun kennis en netwerk met het Nederlandse en internationale culturele veld, zodat zij optimaal profiteren van alle kansen binnen het internationaal cultuurbeleid.

Wat is de Focuslandendesk?

Onze Focuslandendesk biedt samen met de specifieke landenadviseurs van DutchCulture informatie, advies, ondersteuning en coördinatie voor de culturele samenwerking met alle 23 focuslanden van het internationale cultuurbeleid 2021-2024. Daarnaast ondersteunt de desk bij de programma’s en activiteiten van DutchCulture voor de focuslanden die geen eigen landenadviseur hebben. De Focuslandendesk bestaat uit drie leden: een secretariële ondersteuner, een senior adviseur en de gevraagde junior adviseur.

Je taken
 • Je bent aanspreekpunt voor en ondersteuner van de ambassades voor samenwerking met Nederland, specifiek voor de posten van Spanje, India, Sri Lanka en Australië, en adviseert bij informatie- en adviesverzoeken van focuslanden zonder eigen landenadviseur
 • Je ontwikkelt programma’s en activiteiten van DutchCulture in deze focuslanden en voert ze mee uit
 • Je organiseert expertmeetings en landenbijeenkomsten en helpt mee met het samenstellen van internationale bezoekersprogramma’s in Nederland
 • Je communiceert relevante informatie (intern en extern) over programma’s en activiteiten voor Nederlandse en buitenlandse partners
 • Je ondersteunt bij de inhoudelijke opzet van de landenpagina’s en houdt deze up-to-date
 • Je helpt bij het checken en updaten van de DutchCulture Database
Wat breng je mee?
 • Je hebt een relevante opleiding en minimaal 3 jaar werkervaring, liefst in een internationale en/of culturele context
 • Je hebt een cultureel netwerk in Nederland of bent bereid dit snel te ontwikkelen.
 • Je bent bereid je te verdiepen in de culturele achtergrond en actuele ontwikkelingen van die landen van de focuslandendesk die geen eigen landenadviseur hebben
 • Je kunt goed communiceren, hebt een uitstekende schrijf- en spreekvaardigheid in het Nederlands en het Engels en kunt content produceren voor verschillende platformen
 • Je kunt goed organiseren en digitaal werken
Kernwaarden

Medewerkers bij DutchCulture zijn flexibel verantwoordelijk, werken servicegericht samen en zijn omgevingssensitief.

Wat bieden wij

Wij bieden een aanstelling voor 0,5 fte (20 uur op basis van een 40-urige werkweek) voor een periode van een jaar, met uitzicht op verlenging. Salarisindicatie: min. € 2.427 – max. € 3.467 (bij een 40-urige werkweek). Wij werken in een dynamische internationale omgeving, met een gevarieerd gezelschap aan mensen van diverse achtergronden, nationaliteit, leeftijd, huidskleur, gender, seksuele voorkeur en geloofsovertuiging; en nodigen daarom iedereen uit om te solliciteren.

Solliciteren 

Spreekt dit je aan en denk je een bijdrage te kunnen leveren aan onze diverse organisatie? Stuur dan uiterlijk 4 december je motivatie en cv naar DutchCulture, t.a.v. Yvonne Gaakeer, tel. 020-6164225. Ook voor vragen m.b.t. de wervingsprocedure kun je hier terecht.

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met teamhoofd Marcel Feil.

Did you find this information useful?