|
Image
Image
Jeroen van Waardenberg
Role
Head of Communication & Marketing
Email
j.vanwaardenberg [at] dutchculture.nl

|
Image
Image
Yvonne Gaakeer
Role
Business Operations
Email
y.gaakeer [at] dutchculture.nl
 

Vacature: Stagiair Redactie en Communicatie (M/V/X)

Image
Image
Three people as part of a panel sitting on stage. Behind them is a screen projecting an image of waves with a red dot in the middle
Caption
An Afropean Evening with Johnny Pitts, april 2022.
Authors
Jan Boeve
Country
Netherlands

Vacature: Stagiair Redactie en Communicatie (M/V/X)

Voor onze communicatieafdeling zoeken wij een stagiair (M/V/X) voor 32-40 uur per week vanaf september 2023.

DutchCulture is de kennis- en netwerkorganisatie voor internationale culturele samenwerking. Daar waar cultuur, media en erfgoed grensoverschrijdend zijn, brengt DutchCulture mensen, organisaties, kennis en culturen samen. Dat doen we in eerste instantie voor de Nederlandse cultuursector en de ambassades wereldwijd. Daarnaast werken we voor diverse overheden en de internationale culturele sector. DutchCulture is een dynamische en internationale werkomgeving in hartje Amsterdam, waar een veertigtal gedreven culturele professionals met diverse achtergronden, nationaliteit, leeftijd, huidskleur, gender, seksuele voorkeur en geloofsovertuiging, zich op diverse manieren bezighoudt met internationale culturele uitwisseling en samenwerking.

Voor onze communicatieafdeling zoeken wij een stagiair (M/V/X) voor 32-40 uur per week vanaf september 2023.

Heb je een groot hart voor kunst en cultuur en heb je interesse in verschillende culturele, sociale en internationale omgevingen? Vind je het leuk om goed leesbare Nederlandse en Engelse teksten te schrijven of wil je dat juist beter leren? Ben je nieuwsgierig, een aanpakker, en wil je alles leren over het communicatievak binnen de kunst- en cultuursector? Lees dan vooral nog even verder!

Een dag bij DutchCulture

Een typische dag als stagiair bij DutchCulture ziet er ongeveer zo uit: ’s ochtends kom je binnen in ons historische pand aan de Herengracht in Amsterdam. Je pakt een kop koffie en praat met een paar collega's over de events en programma's die aan de gang zijn. Jullie bepalen samen wat er nog op social media gedaan kan worden voor een extra publiciteitsboost of wanneer het artikel over dit event online moet. Nadat je een plekje aan een bureau hebt gevonden, neem je samen met je stagebegeleider de komende dagen door. Zo ga je bijvoorbeeld aan de slag met het introduceren van een nieuw event voor Fair: een programma waarin we kennis uitwisselen over fair practices binnen de culturele sector. Je denkt mee over wat er nodig is op het gebied van communicatie en stelt hier met je collega's een plan voor op.

Hierna is het tijd voor het wekelijkse teamoverleg waarvoor jij notuleert. Na de gezamenlijke lunch aan onze keukentafel schrijf je socials voor een nieuwsbericht dat je gisteren in het cms hebt geplaatst, begin je aan een kort artikel voor op onze homepage en maak je een opzet voor een nieuwsbrief of een mailing die er die week uit moet. Je legt je je geschreven teksten voor aan de eindredacteur en bespreekt hoe en wanneer de content online gaat. En het is niet ondenkbaar dat we daarna met z’n allen wat drinken in onze Tuinkamer.

Het team

Team communicatie bestaat uit zeven medewerkers en is verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie van DutchCulture. We bedienen verschillende (inter)nationale doelgroepen, zoals individuele kunstenaars en makers, ambassades en culturele organisaties. Dit doen we door het opzetten en uitvoeren van marketingcampagnes voor evenementen, het creëren van content voor onze website en social media, en het publiceren van nieuwsbrieven. Ons team werkt nauw samen met andere teams binnen DutchCulture, waaronder Creative Europe Desk NL, TransArtists en Internationaal Cultuurbeleid en -Coördinatie, om ervoor te zorgen dat alle activiteiten voldoende publiciteit krijgen. Dit zorgt niet alleen voor veel afwisselende taken, maar geeft ook een kijkje in de keuken van al onze rollen en activiteiten. Er is bij DutchCulture dus genoeg te leren voor een enthousiaste, leergierige en zelfstandige aankomend professional!

Wat ga je doen?

•    Je schrijft (Engelstalige) artikelen voor onze website en plaatst deze in het cms. Dit kunnen interviews, verslagen of nieuwsberichten zijn. Je draagt daarnaast actief ideeën aan voor alle content en mediakanalen.
•    Je bedenkt, schrijft en plaatst (na goedkeuring) socialmediaberichten voor onze eigen kanalen en eventueel voor externe partners.
•    Je denkt mee over het aanscherpen van de redactieformule en communicatieplannen voor campagnes, en werkt eventuele formats uit.
•    Je voert diverse bureautaken uit, zoals nieuwsbrieven en mailings verzorgen, beeldmateriaal zoeken en archiveren, vergaderingen notuleren, de stagehandleiding bijhouden en de persbestanden updaten.
•    Je voert diverse hand- en spandiensten uit, zoals ondersteuning bieden bij (online) evenementen.
•    Er is daarnaast voldoende ruimte voor een eigen leertraject of (afstudeer)onderzoek, dat tevens relevant is voor DutchCulture. Bijvoorbeeld: helpen bij een doelgroepenonderzoek, mee helpen opzetten en interpreteren van analytics en statistieken of het opzetten van een campagne voor een specifiek project. Ook een inhoudelijk onderzoek behoort tot de mogelijkheden. Samen met het teamhoofd bespreek je wat bij jou en bij ons past.

Wat breng je mee?

•    Een opleiding liefst op het gebied van journalistiek, kunst en cultuur en/of communicatie. Het is een voorwaarde dat je nog ingeschreven staat bij een opleiding om bij ons stage te kunnen lopen.
•    Je bent een professional in spe die schriftelijk en verbaal uitblinkt in het Nederlands, maar liefst ook nog in het Engels.
•    Je neemt initiatief, wil graag leren, stelt vragen en bent niet bang voor een beetje dynamiek.
•    Een grote liefde voor kunst en cultuur. Het is zeker een voordeel als je hier inhoudelijke kennis van hebt, en/of ervaring hebt met redactiewerkzaamheden.

Kernwaarden

Medewerkers bij DutchCulture zijn flexibel verantwoordelijk, werken servicegericht samen en zijn omgevingssensitief.

Wat bieden we?

Wij bieden een stage voor 32-40 uur voor 5 tot 6 maanden per september 2023. Er geldt een stagevergoeding van € 300,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband (40 uur). Verder bieden we een authentieke werkplek in hartje Amsterdam, een dynamische en internationale werkomgeving en een groep enthousiaste collega's die je graag van alles willen leren.

Solliciteren

Spreekt dit je aan en denk je bij ons veel te kunnen leren? Stuur dan uiterlijk maandag 19 juni je cv en motivatiebrief naar DutchCulture, t.a.v. Yvonne Gaakeer (tel. 020-6164225). Ook voor vragen over de wervingsprocedure kun je hier terecht.

Neem voor inhoudelijke informatie over de stage contact op met teamhoofd Jeroen van Waardenberg.

Did you find this information useful?