|
Image
Afbeelding
Andrea Posthuma
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl

|
Image
Afbeelding
Albert Meijer
Role
Advisor Culture - Creative Europe
Email
a.meijer [at] dutchculture.nl

Europese financiering

Europese financiering

De Europese Unie biedt tal van financiële mogelijkheden voor samenwerkingsprojecten van culturele organisaties uit Europese landen.

Met Creative Europe, Europe for Citizens en uiteenlopende andere programma's en acties ondersteunt de EU culturele uitwisseling en samenwerking binnen en buiten Europa.

Creative Europe
Creative Europe is het zevenjarige subsidieprogramma (2014-2020) van de Europese Commissie ter bevordering en ondersteuning van de internationale samenwerking in de culturele, creatieve en audiovisuele sectoren. Het programma bestaat uit twee subprogramma's: Cultuur en MEDIA. Daarnaast heeft het programma een regeling voor cross-sectorale projecten. Ook de Culturele Hoofdstad van Europa, het Europees Erfgoedlabel en een aantal culturele prijzen van de Europese Unie vallen onder het Creative Europe programma.

Daarnaast heeft het programma een regeling voor cross-sectorale projecten. Ook de Culturele Hoofdstad van Europa, het Europees Erfgoedlabel en een aantal culturele prijzen van de Europese Unie vallen onder het Creative Europe programma. De Nederlandse Creative Europe Desk is ondergebracht bij DutchCulture. U kunt bij de Desk terecht voor advies en begeleiding bij het doen van een aanvraag. Meer informatie over Creative Europe en de Desk is te vinden op www.creativeeuropedesk.nl.

Europe for Citizens
Het programma Europe for Citizens (2014-2020) ondersteunt projecten rond Europese integratie en geschiedenis van overheden en maatschappelijke organisaties. Deze projecten moeten onder meer bijdragen aan meer kennis en begrip van de verschillende culturen binnen Europa. Voor meer informatie over dit programma en hulp bij een aanvraag kunt u terecht bij het Europe for Citizens Point (ECP). U vindt het Nederlandse ECP bij DutchCulture.

Overige EU programma’s voor cultuur
Naast de specifieke programma’s voor cultuur, media en maatschappelijke initiatieven kent de Europese Unie andere fondsen en regelingen waar culturele organisaties onder bepaalde voorwaarden een beroep op kunnen doen. De adviseurs bij DutchCulture kunnen u informeren over de mogelijkheden. Daartoe hebben wij ook een online subsidiewijzer ontwikkeld, waarmee u deze financieringsmogelijkheden makkelijk kunt vinden.

Netwerken
DutchCulture volgt Europese (beleids-)ontwikkelingen nauwgezet en informeert en adviseert altijd in het kader van deze achtergronden. Wij zijn lid van een aantal netwerken zoals EUNIC, On the Move, IETM en IFACCA en hebben daardoor waardevolle contacten op allerlei niveaus en onderwerpen.