Frankrijk

Frankrijk is de vijfde economie ter wereld, heeft een relatief jonge bevolking en is in cultureel opzicht zeer invloedrijk.

Voor Rencontres d'Arles, het belangrijkste fotografiefestival in Frankrijk, maakte Erik Kessels in 2016 de tentoonstelling Parfaites Imperfections (Fabulous Failures), een ode aan de geniale mislukking. Foto: Matt Stuart, New Bond Street (2006)

Hoewel Frankrijk de laatste jaren gebukt gaat onder crises, is het nog steeds een welvarend land met een enorme honger naar culturele kwaliteit. Parijs is de mondiale hotspot voor fotografie, mode, kunsthandel, erfgoed en theater. Ook steden als Avignon (theater), Cannes (film), Marseille,  Lyon en Arles (fotografie) zijn culturele magneten. Frankrijk ligt bovendien dichtbij en is voor het Nederlandse culturele veld dus aantrekkelijk om mee samen te werken. In het Nederlands internationaal cultuurbeleid 2017-2020 is Frankrijk een focusland.

Beginnen bij het begin
In alle creatieve disciplines en bedrijfstakken zien we al sinds jaar en dag Nederlands-Franse samenwerking. Zo hebben opvallend veel Nederlandse architecten en stedenbouwkundigen opdrachten in Frankrijk, door het transparante systeem van aanbestedingen. Ook het intermuseaal leenverkeer is op peil, en de recente gemeenschappelijke verwerving van twee Rembrandts door het Louvre en het Rijksmuseum geldt als een unicum.

De Nederlandse overheid concentreert haar steun tegenwoordig op disciplines waarin we zelf sterk zijn én die in Frankrijk kansrijk zijn: fotografie, het boek, de ontwerpdisciplines, film en de podiumkunsten.

Er is niet alleen aandacht voor de presentatie van het bestaande, maar juist ook het nieuwe, voor de beginfase van het creatieve proces. Daarom staat talentontwikkeling voorop, samen met de nadruk op de creatieve groeiers: kunstenaars en culturele organisaties met internationale ambitie en met de potentie om zich buiten Nederland verder te ontwikkelen.

Atelier Néerlandais
Een centrale plek vormt het Atelier Néerlandais dat de Nederlandse ambassade in 2014  in Parijs heeft opgericht. Het Atelier biedt een springplank naar Frankrijk, praktische ondersteuning en advies om de Franse cultuur en markt te verkennen. Tijdens beurs- en festivalweken zoals Paris Photo, D’Days, FIAC, Futur en Seine, Paris Design Week en de modeweken is het de Nederlandse locatie in Parijs.

Oh! Pays-Bas
Vanaf juni 2017 tot en met juli 2018 wordt een overvloed van presentaties uit Nederland gebundeld onder de noemer Oh! Pays-Bas – Nederlands-Frans cultureel seizoen. Een greep uit het programma Oh! Pays-Bas: het Nederlands gastlandschap op tal van boekenfestivals, onze aanwezigheid op de Salon du Livre in Parijs, enkele grote exposities op het gebied van fotografie en schilderkunst, een focus op Nederlands theater, concerten en films.

Partners
Om de Nederlandse zichtbaarheid in Frankrijk te stimuleren, werkt de Nederlandse ambassade in Parijs samen met EYE Film Instituut, het Nederlands Filmfonds, Fonds Podiumkunsten en Dutch Performing Arts, Mondriaan Fonds, het Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO, Click NL, Topteam Creatieve Industrie, Het Nieuwe Instituut en DutchCulture.