Frankrijk

Frankrijk is de vijfde economie ter wereld, heeft een relatief jonge bevolking en is in cultureel opzicht zeer invloedrijk.

Voor Rencontres d'Arles, het belangrijkste fotografiefestival in Frankrijk, maakte Erik Kessels in 2016 de tentoonstelling Parfaites Imperfections (Fabulous Failures), een ode aan de geniale mislukking. Foto: Matt Stuart, New Bond Street (2006)

Frankrijk is de vijfde economie ter wereld, heeft een relatief jonge bevolking en is in cultureel opzicht zeer invloedrijk. Sinds de verkiezing van Emmanuel Macron als president van de Republiek in mei 2017 staat het land ook politiek en sociaal weer volop in de schijnwerpers.  

Parijs is de mondiale hotspot voor fotografie, mode, kunsthandel, erfgoed en theater. Ook steden als Avignon (theater), Cannes (film), Marseille,  Lille, Lyon en Arles (fotografie) zijn culturele magneten. Frankrijk ligt bovendien dichtbij en is daarmee aantrekkelijk voor het Nederlandse culturele veld.

In het Nederlands internationaal cultuurbeleid 2017-2020 is Frankrijk een focusland.

Culturele samenwerking
In alle creatieve disciplines en bedrijfstakken zien we Nederlands-Franse samenwerking. Zo hebben opvallend veel Nederlandse architecten en stedenbouwkundigen opdrachten in Frankrijk door het transparante systeem van aanbestedingen. Het intermuseaal leenverkeer is op peil en ook de Nederlandse letteren en podiumkunsten kunnen op groeiende belangstelling rekenen.

De Nederlandse overheid steunt disciplines waarin we zelf sterk zijn én die in Frankrijk kansrijk zijn: zoals fotografie, het boek, de ontwerpdisciplines, jeugdfilm, documentaires en de podiumkunsten. Daarbinnen is talentontwikkeling een belangrijk focuspunt. Onlangs is ook het Van Doesburghuis in Meudon heropent als residentieplek voor Nederlandse kunstenaars. 

Atelier Néerlandais
Een centrale plek vormt het Atelier Néerlandais dat de Nederlandse ambassade in 2014  in Parijs heeft opgericht. Het Atelier biedt een springplank naar Frankrijk, praktische ondersteuning en advies om de Franse cultuur en markt te verkennen. Tijdens beurs- en festivalweken zoals Paris Photo, D’Days, FIAC, Futur en Seine, Paris Design Week en de modeweken is een belangrijke Nederlandse locatie in Parijs.

Partners
Om de Nederlandse zichtbaarheid in Frankrijk te stimuleren, werkt de Nederlandse ambassade in Parijs samen met EYE Film Instituut, het Nederlands Filmfonds, Fonds Podiumkunsten en Dutch Performing Arts, Mondriaan Fonds, het Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO, Click NL, Topteam Creatieve Industrie, Het Nieuwe Instituut en DutchCulture.

 

Lisa Grob
Belgium | France
Internationaal cultuurbeleid 2017-2020 Wat zijn focus- en maatwerklanden? Nederlandse ambassade in Parijs Strategisch Meerjarenplan 2017-2020 Frankrijk PDF