Photo: Elizabeth Lies via UnSplash
 

Vacature: adviseur Mobility Info Point

Voor ons team Mobiliteit & Advies zoeken wij een adviseur Mobility Info Point (MIP) voor 32 uur.
12 oktober 2020

DutchCulture is de kennis- en netwerkorganisatie voor internationale culturele samenwerking. We werken voor het culturele en het creatieve veld, overheden, Nederlandse diplomatieke posten en andere professionals met internationale ambities. Wij zijn ervan overtuigd dat internationale culturele samenwerking een motor is voor artistieke ontwikkeling, voor internationale relaties en voor duurzame ontwikkelingsdoelen. We staan voor het belang van samenwerking en uitwisseling op basis van wederkerigheid, inclusiviteit en duurzaamheid. Met ons team van gedreven culturele professionals werken we vanuit hartje Amsterdam. We geven informatie en advies. We organiseren evenementen in binnen- en buitenland en ondersteunen de overheid bij de uitvoering van het internationaal cultuurbeleid. Voor ons team Mobiliteit & Advies zoeken wij een:

Adviseur Mobility Info Point (MIP)

Het team Mobiliteit & Advies bestaat uit vier onderdelen: de creative Europe Desk NL (advies over de Creative Europe programma’s Cultuur en MEDIA), het Europe for Citizens Point (advies over het Europese programma Europe for Citizens), TransArtists (advies en database over wereldwijd netwerk van residenties) en het Mobility Info Point (MIP). Het MIP richt zich op het vergroten van de internationale mobiliteit van kunstenaars en culturele organisaties. Vooralsnog bestaat het MIP uit 1 adviseur die nauw samenwerkt met de landen- en programma-adviseurs van DutchCulture. Tot de aandachtsgebieden van het MIP behoren vooral de meer generieke internationale financieringsmogelijkheden en informatie over visa, werk- en verblijfsvergunningen, sociale zekerheid en belastingen. Je geeft persoonlijk advies via mail of in gesprekken. Je beschikt niet zelf over alle informatie, maar je bent uitstekend in staat een netwerk van relevante experts op te bouwen en te onderhouden.

Naast de informatievoorziening neemt het Mobility Info Point actief deel aan nationale en internationale netwerken om ontwikkelingen en knelpunten binnen de internationale mobiliteit van kunst en cultuur te signaleren en agenderen. Denk aan thema’s als mobiliteit in tijden van COVID-19, internationale visum- en reisbeperkingen en mobiliteit en duurzaamheid. Er is veel vraag naar advies van het MIP en we zijn dan ook voornemens deze dienst in de nieuwe kunstenplanperiode (2021-2024) verder uit te breiden.  

Profielschets

Je bent iemand die zelfstandig en nauwkeurig werkt, goed is in het vinden van (complexe) informatie en deze weet te vertalen naar een concrete boodschap. Je laat je niet afschrikken door juridische problemen en beleidsdocumenten. Je weet hoe de culturele sector in elkaar zit en krijgt er energie van om kunstenaars of culturele instellingen een stap verder te brengen in hun internationale ambities. Je hebt organisatorische capaciteiten en bent in staat strategische allianties te leggen en verbindingen aan te gaan. 

Functietaken
 • Verlenen van advies aan Nederlandse en buitenlandse kunstenaars en cultuurprofessionals over mobiliteit 
 • Informatie verzamelen en beschikbaar stellen over internationale mobiliteit en het Nederlandse subsidielandschap
 • Signaleren van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit
 • Publiceren van artikelen over mobiliteit voor DutchCulture’s media
 • Verslaglegging en analyse van adviestrajecten
 • Actief meedenken en samenwerken met DutchCulture’s andere adviseurs op het gebied van residenties, Europese programma’s en het Internationaal Cultuurbeleid
 • Samenwerkingen opzetten met organisaties in binnen- en buitenland over specifieke mobiliteitsthema’s
Functie-eisen
 • Minimaal 3 jaar ervaring in een adviesverlenende functie
 • Ervaring met het culturele veld 
 • Affiniteit met juridische thema’s 
 • Sterk in begrijpend lezen en analytisch vermogen
 • Professionele Nederlandse en Engelse taalvaardigheid
Aanbod

De 0,8 fte aanstelling is in eerste instantie voor de duur van een jaar. Je salaris is afhankelijk van je leeftijd, opleiding en ervaring en ligt tussen € 2700,- tot € 3600,- bij een volledige werkweek (40 uur).  

Solliciteren

Solliciteren kan tot en met 25 oktober 2020 door je cv en motivatiebrief te mailen naar Yvonne Gaakeer (stafmedewerker bedrijfsvoering). De eerste ronde gesprekken zal plaatsvinden op 29 oktober. Voor meer informatie over de inhoud deze functie kun je contact opnemen met Marjolein van Bommel (hoofd Mobiliteit & Advies), tel. 06-21822137