Van links naar rechts: Veysel, Myriam, Lenka en Wladimir

Team T-R-E-M

28 maart 2018
Ontmoet onze adviseurs Veysel Yuce, Lenka Boswijk, Wladimir Riphagen en Myriam Sahraoui. Ze adviseren over samenwerking met Turkije, Rusland, Egypte en Marokko.

Meer ruimte voor cultuur om bij te dragen aan een veiliger, rechtvaardiger en toekomstbestendiger wereld. Dat is een van de doelstellingen van het internationaal cultuurbeleid van Nederland. Daarom worden de culturele relaties met een aantal landen gestimuleerd: Turkije, Rusland, Egypte en Marokko. 

Even voorstellen 
Voor het Nederlandse culturele veld met ambities in deze landen, heeft DutchCulture vier adviseurs die kunstenaars en organisaties met raad en daad bijstaan en die bijeenkomsten en bezoekersprogramma’s organiseren.   

Adviseur voor Marokko Myriam Sahraoui is geboren en getogen in Marokko en heeft ruime ervaring als cultureel en maatschappelijke ondernemer, onder andere als medeoprichter van theatergezelschap Zina. “Ik wil bijdragen aan meer zicht op de schoonheid en hedendaagse ontwikkeling van de Marokkaanse kunst en cultuur en die wil ik verbinden aan Nederlandse cultuurmakers. Ik geloof dat als er meer creatieve ontmoetingen zijn tussen Nederland en Marokko, er vanzelf meer dialoog, empathie en compassie wordt geboren.” Volg Myriam op Twitter: @SahraouiMyriam 

Adviseur voor Turkije Veysel Yuce heeft Turkse roots en ruime ervaring in projectmanagement en advies voor Nederlandse en Turkse cultuurorganisaties die willen samenwerken. "Het is belangrijker dan ooit om met Turkse cultuurorganisaties samen te werken. Zo kunnen we proberen om ervoor te zorgen dat alle stemmen in Turkije worden gehoord en dat deze organisaties ook morgen nog bestaan." Volg Veysel op Twitter: @VeyselYuce0

Adviseur voor Egypte Wladimir Riphagen woonde twee jaar in Caïro en werkte aan educatieprojecten in het Midden-Oosten: “De vele jonge en ambitieuze culturele kwartiermakers in Egypte dragen bij aan een positieve blik op de wereld. Dat laat ik graag in Nederland zien, en ik help makers hier en in Egypte met plezier om contact te maken met elkaar.” Volg Wladimir op Twitter: @wladrip

Adviseur Lenka Boswijk werkte op het consulaat-generaal in Sint Petersburg en is projectmanager cultuur met een specialisatie in dans. “Ik geloof in de transformatiekracht van kunst en ik zie veel inventieve ideeën en projecten in de Russische culturele sector ontstaan. Ik wil verdere Nederlands-Russische samenwerking dan ook graag aanmoedigen.” Volg Lenka op Instagram: @Lenka.Boswijk. Lenka volgt adviseur Ruben Eijkelenberg op, die na ruim vijf jaar en vele projecten bij DutchCulture de diplomatenopleiding bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat volgen.

Nieuwe generatie, nieuwe toekomst
Om de doelstelling van het internationaal cultuurbeleid concreet te maken, werken de ministeries van Buitenlandse Zaken en OCW, het Prins Claus Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Het Nieuwe Instituut en DutchCulture nauw samen. De volgende programma’s zijn ontwikkeld, met een focus op onder meer Marokko, Turkije, Egypte en Rusland: The Next Generation, Creative Twinning, International Visitors Programmes en Sustainable, inclusive cities & societies. De programma’s bieden financiering en netwerkmogelijkheden voor culturele samenwerkingen tussen Nederland en de genoemde landen. Lees hier meer over de insteek en de voorwaarden. 

Meer weten over samenwerken met Turkije, RuslandEgypte of Marokko? Kijk op de landenpagina’s of neem contact op met een van onze adviseurs (e-mailadressen staan in de rechterkolom).