Verenigde Staten

De Verenigde Staten en met name New York gelden als een topbestemming voor Nederlandse kunstenaars en creatieven.

The performance EXPEDITION PETER PAN by the Laagland theater was playing at the Brooklyn academy of music & theatre in New York, march 2017. Dutch Youth Culture is greatly valued in the United States and will be in the spotlight in 2019.

De Verenigde Staten zijn een focusland in het internationaal cultuurbeleid 2017-2020 van Nederland. De schaalgrootte, cultuur en de vooraanstaande mondiale positie maken het land aantrekkelijk voor met name beeldend kunstenaars, filmmakers en musici en dj's uit Nederland. Ook delen Nederland en de Verenigde Staten cultureel erfgoed.

De banden tussen Nederland en de VS gaan vierhonderd jaar terug. Culturele uitwisseling was altijd belangrijk en de laatste 25 jaar heeft de Nederlandse overheid hierin strategisch geïnvesteerd. Amerikanen zien Nederlandse kunst nu als innovatief, vooruitstrevend en experimenteel waarbij tegelijkertijd ook de lange traditie niet wordt vergeten.

Exportland nummer één
Succes in New York leidt veelal tot follow-up elders in de wereld en in Nederland zelf. Het consulaat-generaal in New York (CGNY) stimuleert samen met de cultuurfondsen en ondersteunende instellingen de aanwezigheid van Nederlandse kunst op podia in de VS. De ambitie is dat in 2020 de Nederlandse cultuursector op minimaal hetzelfde hoge niveau samenwerkingen met de VS realiseert.

In 2015 en 2014 was de VS het grootste exportland voor Nederlandse kunstenaars. Nederland stimuleert actief de uitwisseling in beeldende kunst, fotografie, creatieve industrie (specifiek design), gedeeld cultureel erfgoed, podiumkunsten -waaronder vooral (pop)muziek en (jeugd)theater-, en film (met name documentaire en VR/new media).

Ook vinden talloze uitwisselingen plaats op het gebied van architectuur, dans, e-culture, electronic dance music (EDM), erfgoed, literatuur en oude meesters, maar hier treedt de Nederlandse overheid meer faciliterend op.

Focus op gevestigd talent en grote steden
Kunstenaars moeten een professioneel ‘track-record’ hebben om de stap naar de VS te kunnen maken. Nederland legt daarom een nadruk op mid-career professionals en gevestigd talent, waarbij toptalent ook wordt bediend vanwege hun bijdrage aan het creatieve imago van Nederland.

Uitwisseling wordt vooral gestimuleerd in een aantal grote steden waar de vraag aansluit op het Nederlands aanbod. Het gaat om New York, Los Angeles, Chicago, San Francisco, Detroit, Miami, Houston en Austin.

 

file type icon Meerjaren Strategisch Plan Verenigde Staten Cultuur 2017-2020.pdf

Meerjaren Strategisch Plan Verenigde Staten Cultuur 2017-2020.pdf, door Renske Ebbers

 

Renske Ebbers
Advisor Germany | United States
Internationaal cultuurbeleid 2017-2020 Wat zijn focus- en maatwerklanden? Dutch Culture USA - website culturele afdeling Nederlands Consulaat Generaal in New York Buitengaats