|
Image
Afbeelding
Ben de Vries
Role
Nationale coördinator Europees Erfgoedlabel
Email
B.de.Vries@cultureelerfgoed.nl

Wat is het Europees Erfgoedlabel?

Wat is het Europees Erfgoedlabel?

Het Europees Erfgoedlabel maakt plaatsen en gebouwen zichtbaar die belangrijk zijn voor de geschiedenis en de ontwikkeling van de Europese Unie.

In 2006 namen Frankrijk, Hongarije en Spanje het initiatief voor het label. Inmiddels is het label een actie van de Europese Unie en kan Nederland ook kandidaten voordragen.

Welk erfgoed?
De volgende vormen van erfgoed (inclusief hedendaags erfgoed) komen in aanmerking voor het Europees Erfgoedlabel:

  • gebouwen;
  • natuurlijke, onder water gelegen, archeologische, industriële of stedelijke locaties;
  • cultuurlandschappen;
  • plaatsen van herinnering;
  • cultuurgoederen en –objecten en immaterieel erfgoed voor zover ze met een bepaalde plaats verbonden zijn.

Het label is bedoeld voor de promotie van de Europese dimensie van de plek, het beter toegankelijk maken van de site voor Europese burgers en het verhogen van de kwaliteit van de activiteiten van en informatie over de site. Gebouwen en plaatsen (sites) met een Europees Erfgoedlabel zijn straks herkenbaar aan een plaquette op de gevel.

Financiering
Aan de toekenning van een Europees Erfgoedlabel is geen directe financiering verbonden. De instandhouding van de sites moet dus worden gegarandeerd met behulp van bestaande beschermings- en instandhoudingsmiddelen. Wel kunnen sites ondersteuning aanvragen bij bestaande EU subsidieprogramma's.

Andere labels
De EU waakt ervoor dat het Europees Erfgoedlabel niet overlapt met andere erfgoedlabels en Europese erfgoedactiviteiten, zoals de UNESCO Werelderfgoedlijst, de Europa Nostra Awards voor erfgoed en de Europese Culturele Routes.