

In 2006 namen Frankrijk, Hongarije en Spanje het initiatief voor het label. Inmiddels is het label een actie van de Europese Unie en kan Nederland ook kandidaten voordragen.
Welk erfgoed?
De volgende vormen van erfgoed (inclusief hedendaags erfgoed) komen in aanmerking voor het Europees Erfgoedlabel:
Het label is bedoeld voor de promotie van de Europese dimensie van de plek, het beter toegankelijk maken van de site voor Europese burgers en het verhogen van de kwaliteit van de activiteiten van en informatie over de site. Gebouwen en plaatsen (sites) met een Europees Erfgoedlabel zijn straks herkenbaar aan een plaquette op de gevel.
Financiering
Aan de toekenning van een Europees Erfgoedlabel is geen directe financiering verbonden. De instandhouding van de sites moet dus worden gegarandeerd met behulp van bestaande beschermings- en instandhoudingsmiddelen. Wel kunnen sites ondersteuning aanvragen bij bestaande EU subsidieprogramma's.
Andere labels
De EU waakt ervoor dat het Europees Erfgoedlabel niet overlapt met andere erfgoedlabels en Europese erfgoedactiviteiten, zoals de UNESCO Werelderfgoedlijst, de Europa Nostra Awards voor erfgoed en de Europese Culturele Routes.