Informatiebijeenkomst Midden -en Oost-Europa

DutchCulture organiseert in 2015 een serie landenbijeenkomsten. Op 26 maart staat de regio Midden -en Oost-Europa centraal.

26 maart 2015

Fabryka Trzciny is een groot cultureel centrum in het Praga district in Warschau. Het centrum is opgericht in 2003 en zit in een voormalig fabrieksgebouw.

Nieuwe kansen voor culturele samenwerking met Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije.

In politiek, economisch en cultureel opzicht timmeren Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije stevig aan de weg. Dat is terug te zien in de bezetting van topfuncties in Brussel en op  lijstjes van opkomende markten, waar met name Polen en Tsjechië er uit springen.

Ook door de ontwikkelingen in Rusland en Oekraïne zijn de ogen van de wereld meer dan in de afgelopen jaren op deze regio gericht.

De culturele banden tussen Nederland en de landen in Midden-Europa zijn veelzijdig en duurzaam, vooral wat betreft Polen en Hongarije. De context waarin de uitwisseling plaatsvindt blijft echter voortdurend in beweging. Die dynamiek zorgt voor nieuwe perspectieven en kansen, ook voor Nederlandse kunstenaars en culturele organisaties.

Onder leiding van moderator Katinka Baehr (redacteur en programmamaker Radio 1) en samen met kunstenaars, ondernemers, beleidsmakers en landenexperts onderzoeken we in de bijeenkomst de specifieke thema’s en kansrijke disciplines per land.

Gasten

  • Jeroen Akkermans (correspondent RTL Nieuws). Vanuit standplaats Berlijn reist hij veel door Midden -en Oost-Europa en de Balkan. Akkermans licht de actuele politieke, culturele en economische ontwikkelingen in de regio toe.
  • Noor Mertens (curator museum Boijmans van Beuningen). Mertens was deelnemer van de oriëntatiereis in 2013 van het Mondriaan Fonds in de regio en vertelt o.a. over beeldende kunst en residencies in Polen.
  • Emiel Lamers (architect met internationale portefeuille). Naast zijn werk architect maakt Lamers tentoonstellingen en publiceert hij regelmatig artikelen. Vorige maand verscheen zijn boek Contemporary Architecture in Hungary.
  • Ineke Hans (ontwerper). Hans werkt veel in Tsjechië, Polen en Hongarije en spreekt over ontwikkelingen in de regio op het gebied van design, ambacht (vooral glasindustrie) en kunstvakonderwijs.
  • Peter Smidt (genremanager pop & rock Buma Cultuur en creatief directeur Eurosonic Noorderslag). Smidt gaat in op de focus op Midden- en Oost-Europa in het programma van Eurosonic Noorderlag 2016. 

Praktische informatie

Datum: donderdag 26 maart 2015
Tijd: 15.00 - 17.15 uur, met aansluitend netwerkgelegenheid (inloop vanaf 14.30 uur)
Locatie: Tolhuistuin, IJpromenade 2 in Amsterdam (achter station Amsterdam Centraal, via Buiksloterwegveer)
Taal: Nederlands
Aanmelden: via het aanmeldformulier deze bijeenkomst is vol. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.
Volg deze bijeenkomst op Twitter via #NEDCEE

17.15 - 18.30 uur Meet and Greet met Nederlandse ambassades

Na afloop van de bijeenkomst kunt u kennismaken met medewerkers Pers en Culturele Zaken van de Nederlandse ambassades in Polen, Tjechië, Hongarije en Slowakije. Zij beantwoorden graag uw vragen over samenwerkingsmogelijkheden in de regio.
Aanwezig zijn: Martin van Dijk (Warschau), Kateřina Procházková (Praag) en Kriszti Arvai-Nagy (Boedapest). Via een online verbinding zal ook Michala Beňová (Bratislava) vragen beantwoorden.