Buitengaats maker in beeld: Seyit Battal Kurt

Image
Afbeelding
Discipline
Beeldende kunst

Buitengaats maker in beeld: Seyit Battal Kurt

DutchCulture brengt makers in beeld die internationaal gaan. Deze keer: beeldend kunstenaar Seyit Battal Kurt

Ruim 4000 Nederlandse makers en organisaties met internationale ambities gaan jaarlijks Buitengaats. DutchCulture brengt ze in een reeks interviews in beeld. Deze keer: Seyit Battal Kurt. Seyit is geboren in Turkije en opgegroeid in Nederland waar hij de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten volgde. Zijn video- en installatiewerken draaien om de mens, de stad, migratie en herinnering.

Wat doe je in het buitenland?
In de herfst van 2017 verbleef ik als artist-in-residence bij Tokyo Arts and Space in Japan. Daar deed ik veel onderzoek naar Koerdische asielzoekers in Japan. Ik kreeg ook een solo-show aangeboden in galerie Loko in Tokyo. Deze expositie staat gepland voor september 2018. Sinds 2014 werk ik intensief in Japan. Na een internationale open call, werd ik geselecteerd om deel te nemen aan het artist-in-residence programma van Arcus Project in Moria, Japan. Sindsdien heb ik ieder jaar wel een expositie of werkperiode in Japan.

Hoe heeft het internationaal werken je verrijkt?
Sowieso heb ik daardoor een ruimere blik op de wereld om ons heen en veel meer inzicht in wie ik ben. Daarnaast heb ik er een breed netwerk van mensen met diverse achtergronden aan over gehouden, wat me weer veel werk en expositiemogelijkheden heeft opgeleverd. Ik heb bijvoorbeeld in Japan voor het eerst één van mijn werken verkocht. Verder is het altijd verfrissend om afstand te nemen van je geconditioneerde leven. Ik heb mijn grootste angsten zien oplossen als stoom in de lucht en ik ben dichter bij mezelf gekomen. Ik voel me echt minder wazig en onzeker.

Wat is de grootste les die je hebt geleerd van internationaal werken?
Ik heb ervaren dat er geen blueprint bestaat voor succes en geluk. Je moet het zelf ontdekken. De mensen die je onderweg ontmoet kunnen hierin veel voor je kunnen betekenen, als je er voor open staat. Ook heb ik geleerd dat je niets leert op afstand. Een werkelijke ervaring heeft veel meer waarde. Je leert daardoor dat dingen anders kunnen dan hoe je het in eerste instantie hebt geleerd, je krijgt nieuwe perspectieven. Je beseft verder dat Nederland erg klein is, maar dat Nederlanders wel erg geliefd zijn in het buitenland.      

Wat adviseer je andere makers die ook buitengaats willen gaan?
Sta vooral open voor alles wat op je afkomt en maak goed gebruik van de mogelijkheden die je worden geboden. Ga vooral naar een plek die je graag wil ontdekken, een plek waar je van droomt. Maak nieuwe vriendschappen voor het leven.  

Welke andere plannen heb je voor de nabije toekomst?
Op dit moment ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor mijn expositie volgend jaar september in Tokyo. Ik ga voor het eerst nieuwe dingen proberen met sculpturen in combinatie met video’s. Ik heb een werk uitbesteed aan mijn broer Cihan Kurt. Hij is een geweldige schilder die dingen doet met verf die ik absoluut niet kan.

Seyit krijgt in Tokyo een werkplek en klein appartement voor twee maanden, gesubsidieerd door Tokyo Arts and Space. In Nederland ontvangt hij een studiebeurs van de Gemeente Dordrecht. Kijk hier voor meer informatie en videoprojecten van Seyit Battal Kurt en hier voor zijn werk voor Tokyo Arts and Space.

Op 19 december 2017 neemt Seyit deel aan een Culture Talk van TransArtists en DutchCulture over artist-in-residencies in Japan.

Eerder in deze Buitengaats-reeks verschenen interviews met choreograaf Arno Schuitemaker, Atelier NL, theatergroep Wunderbaum, multidisciplinair kunstenaar Akmar en animator/striptekenaar Aimee de Jongh.

Did you find this information useful?
0