Buitengaats maker in beeld: Wunderbaum

Image
Afbeelding
Caption
Acteursgroep Wunderbaum
Authors
Wunderbaum
Discipline
Theater

Buitengaats maker in beeld: Wunderbaum

DutchCulture brengt makers in beeld die internationaal gaan. Deze keer: acteursgroep Wunderbaum.

Ruim 4000 Nederlandse makers en organisaties met internationale ambities gaan jaarlijks Buitengaats. DutchCulture brengt ze in een reeks interviews in beeld. Deze keer: acteursgroep Wunderbaum, een acteurscollectief uit Rotterdam bestaande uit Walter Bart, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers en Marleen Scholten.

Wat maakt Wunderbaum Wunderbaum?

We spelen met allerlei verschillende mensen, allerlei soorten personages, in allerlei verschillende vormen en systemen. We zijn geïnteresseerd in ontwrichtende maatschappelijke ontwikkelingen en veranderende sociale structuren. We houden ervan tegenstellingen uit te vergroten, bijvoorbeeld nationalisten versus kosmopolieten. In ons werk lopen fictie en documentair dikwijls in elkaar over.

Wat doen jullie in het buitenland?

We spelen en maken veel in het buitenland. Sowieso in Milaan omdat 1 van ons daar woont en we dit jaar 'artist in residence' waren in Mare Culturale Urbano, een cultureel centrum in Milaan. Komend seizoen zijn we ook weer in de Verenigde Staten. In oktober gaan we in het kader van onderzoek voor een voorstelling over ras, klasse, gender en nationaliteit met schrijfster Annelies Verbeke naar de Universiteit van North Carolina. In april spelen we De geschiedenis van mijn stijfheid, een voorstelling over klompendans en onze 'stijve' cultuur op het Fusebox Festival in Austin, Texas. Daarnaast zijn we vanaf augustus 2018 artistiek leider van Theaterhaus Jena in Duitsland. We zullen dit jaar veel in Duitsland zijn om onze plannen daar uit te werken. We willen projecten opzetten die Rotterdam, Milaan en Jena aan elkaar verbinden.

Wat heeft het internationaal werken jullie gebracht?

Onze thema's bleken in het buitenland vaak op een onverwachte manier een extra lading te krijgen. Onze voorstelling We doen het wel zelf over de Nederlandse participatiesamenleving kreeg in Rio de Janeiro door de corrupte regering daar bijvoorbeeld een onverwachte protestwaarde. Het publiek riep na de voorstelling op straat: ‘weg met Temer’, dat is de president. Door samenwerkingen met allerlei acteurs in onder andere de VS, Duitsland, Iran, Brazilië en Italië hebben we onze eigen stijl verder kunnen ontwikkelen. We vinden het leuk om in andere talen te spelen. Tijdens Wie is de echte Italiaan? repeteerden we voor het eerst in het Italiaans met buurtbewoners. Dat was grappig en fantastisch. Het internationale werken heeft ons onder andere geleerd om onze productievoorwaarden zelf te bepalen en eenvoudig te houden.

Wat is jullie gouden tip voor makers die net als jullie buitengaats willen gaan?

Kort maar krachtig: Zoek, net als in Nederland, verbindingen met mensen en plekken die passen bij de inhoud van je werk.

Welke plannen hebben jullie voor de nabije toekomst?

We willen nu een voorstelling over Europees populisme opzetten, die in 3 landen tegelijk speelt, over mensen die spijt hebben dat ze op een bepaalde politieke partij hebben gestemd. De voorstelling gaat waarschijnlijk Ik heb spijt / Es tut mir Leid / Regresso heten. Daarnaast maken we onder andere een project met koren waarin we Nationale hits zingen.

Wunderbaum speelt Wie is de echte Italiaan van 16 tot 18 oktober in Milaan. De voorstelling Superleuk, maar voortaan zonder mij is tot 8 oktober te zien in Theater Rotterdam, van 1 tot 10 november in Frascati in Amsterdam en van 13 tot 17 november in Antwerpen. Acteursgroep Wunderbaum maakt onderdeel uit van Theater Rotterdam en wordt structureel gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Rotterdam. Vanaf volgend jaar vormen zij een theateralliantie tussen Rotterdam, Jena en Milaan. Wunderbaum zal in deze drie steden nieuw werk maken, spelen en samenwerkingen met andere kunstenaars opzetten. Voor meer info kijk op www.wunderbaum.nl

Wunderbaum werkte in 2016 mee aan de RuhrTriënnale, ondersteund door Fonds Podiumkunsten. Eerder in deze Buitengaats-reeks verschenen interviews met multidisciplinair kunstenaar Akmar en animator/striptekenaar Aimee de Jongh.

 

 

Did you find this information useful?
0