In- en uitvoer Europese Unie
In- en uitvoer naar of vanuit het douanegebied van de Europese Unie
Wilt u goederen de Europese Unie uitvoeren, dan krijgt u ook te maken met regelgeving over het verlaten van het douanegebied van de Gemeenschap en over het invoeren in het land waar de goederen naar toe gaan. Kijk voor informatie, regelgeving en best practices op de site www.internationaalondernemen.nl en op de website van de Belastingdienst
Als u goederen (zoals bijvoorbeeld decorstukken) met u mee wilt laten reizen (dus tijdelijk wilt in- en uitvoeren), dan kunt u gebruiken maken van een carnet. Het ATA-Carnet (Admission Temporaire, Temporary Admission) is de meest bekende.
ATA carnetHet ATA-carnet is een internationaal douanedocument, waarmee u goederen tijdelijk kunt in- en uitvoeren naar een groot aantal landen buiten de Europese Unie (EU). Hieronder vallen bijvoorbeeld foto-, video- en filmmateriaal (voor beroepsmatig gebruik), muziekinstrumenten, toneel- en theaterattributen e.d. Deze goederen keren na verloop van tijd weer terug naar de EU.
Het ATA-carnet is niet verplicht. Een ATA-carnet is, afhankelijk van het gebruiksdoel, geldig in alle landen die bij de ATA-Conventie zijn aangesloten. Let hierbij goed op dat niet alle landen alle toepassingsmogelijkheden (bijvoorbeeld de tentoonstelling van kunst) hebben ondertekend. Het geeft u het recht maximaal één jaar lang bepaalde goederen, een onbeperkt aantal keren, in, uit en door te voeren. Het kan tijdens de reis in verschillende landen worden gebruikt.
Aanvraagformulieren voor een ATA-carnet zijn verkrijgbaar bij de afdeling exportdocumenten van de Kamer van Koophandel.
Zonder carnetU kunt ook goederen tijdelijk invoeren zonder betaling van invoerrechten. Dit kan gedurende een periode van zes maanden tot twee jaar, afhankelijk van het doel van de tijdelijke invoer. Naar gelang het type goederen gelden verschillende procedures. U betaalt in veel gevallen een borg ter hoogte van de verschuldigde invoerrechten plus bijkomende heffingen. Na wederuitvoer van de spullen krijgt u deze weer terug.
Voor meer informatie over tijdelijke in- en uitvoer, kijk op de website van de Douane.