Toekenningen Matchingfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed
Het Matchingsfonds moet de samenhang bevorderen tussen activiteiten op het gebied van het Gedeeld Cultureel Erfgoed en de zichtbaarheid van dit erfgoed vergroten. Het fonds wordt beheerd door DutchCulture, toekenningen van bijdragen gaan op advies van een programmaraad, bestaande uit experts die afkomstig zijn uit verschillende disciplines binnen het erfgoed.
Gehonoreerde projecten najaar 2014
- Een biografieproject over het leven van graaf Lodewijk van Heiden. Deze geboren Drentenaar kwam in dienst van de Russische tsaar en is de Russische geschiedenis ingegaan in als zeeheld.
- De documentaire Braziliaanse koorts vertelt de dramatische en fascinerende geschiedenis van de 700 Zeeuwen die tussen 1858-1862 naar Brazilië emigreerden.
- Het project Including Slavery Heritage is een mapping van het Nederlandse slavernijverleden in New York.
- Het project The Textile Factory onderzoekt de uitwisseling tussen Nederland en India in de zeventiende eeuw
- Met behulp van social media en een website wil het project Bridging the Distance Australiërs van Nederlandse afkomst in contact brengen met hun Nederlandse achterneven en -nichten.
- De documentair Amsterdam, Sporen van Suiker laat de plekken in de stad zien die iets vertellen over het Amsterdams slavernijverleden
- Jakarta worstelt met de dreiging van water. Het interactive Lifebook De Grote Watermuur belicht de strijd tegen het water door de ogen van vijf inwoners van de stad.
- Een serie artikelen in PS de Wereld, de buitenlandbijlage van Het Parool, over Amsterdamse sporen in GCE-landen.
- Dekolonisatie in Indonesië - Orpheus en Sinta brengt de roerige periode van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog in beeld.
- Een workshop in Probolingo, Indonesië waarin gewerkt wordt aan een balans tussen bescherming van gebouwd erfgoed en stadsontwikkeling.
Gedeeld Cultureel Erfgoed
Gedeeld Cultureel Erfgoed staat voor de materiële en immateriële sporen van de Nederlandse internationale geschiedenis. Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Nationaal Archief, de Nederlandse ambassades in Australië, Brazilië, India, Indonesië, Japan, Rusland, Suriname, Sri Lanka, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika voert DutchCulture het Gedeeld Cultureel Erfgoedbeleid van de Nederlandse rijksoverheid uit.
Volgende ronde
In het voorjaar van 2015 komt de programmaraad van het Gedeeld Cultureel Erfgoed bij elkaar. Er is nog ruimte voor nieuwe aanvragen. De deadline voor deze ronde is 2 maart 2015. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Veysel Yuce bij de Heritage Desk van DutchCulture.