Structuurfondsen

Structuurfondsen

Structuurfondsen is een verzamelnaam voor Europese financiering die de economische of sociale ongelijkheid tussen Europese regio's, plattelandsgebieden en steden moet verminderen.

Tot 2014 ontvangt Nederland 1,9 miljard euro uit de structuurfondsen. Nederland verdubbelt het bedrag tot bijna 4 miljard euro via private en publieke cofinanciering. Het ministerie van Economische Zaken coördineert de uitvoering van het beleid in Nederland.

Het Europees Sociaal Fonds (ESF)

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) moet de economische en sociale samenhang binnen Europa versterken en de werkgelegenheid bevorderen. Ondernemers, kennisinstellingen, overheden en andere organisaties kunnen in aanmerking komen voor subsidie uit deze programma’s.

Projectvoorstellen kunnen worden ingediend bij het Agentschap Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)

EFRO vergroot het concurrentievermogen en de aantrekkingskracht van regio’s en bevordert de Europese regionale samenwerking in de Europese Unie.

Het fonds kent drie programma’s:
  • De grensoverschrijdende samenwerking (INTERREG IVA)
  • De transnationale samenwerking tussen regio’s in grote gebieden (INTERREG IV B )
  • De interregionale netwerken (veelal tussen regio’s of groepen van gemeenten) die zijn opgezet voor samenwerking en uitwisseling van ervaringen tussen alle lidstaten (INTERREG IV C.)
Structuurfondsen en cultuur

Cultuur en de creatieve sector vormen één van de snelst groeiende economische sectoren in Europa. Daarom zou cultuur een grotere rol moet spelen in andere beleidsterreinen, waaronder het Europese structuur- en cohesiebeleid. De structuurfondsen zijn echter vaak lastig toegankelijk voor cultuurprojecten.
Het rapport Study on the contribution of culture to local and regional development – Evidence from the Structural Funds onderzoekt de wijze waarop binnen het structuur- en cohesiebeleid meer recht kan worden gedaan aan de rol van cultuur. De studie Use of Structural Funds for Cultural Projects laat zien hoe culturele ondernemingen bijdragen aan economische groei, meer werkgelegenheid, innovatie, sociale cohesie en een levendige en aantrekkelijke stad.