|
Image
Image
Cees de Graaff
Role
Director
Email
c.degraaff [at] dutchculture.nl
 

Een podcastserie over 50 jaar ICB. Podcast #1: Retrospectief

Een podcastserie over 50 jaar ICB. Podcast #1: Retrospectief

Nu corona internationale culturele samenwerking vrijwel stil heeft gelegd, blikken deze podcasts niet alleen terug maar ook vooruit op ontwikkelingen.

In samenwerking met de Boekmanstichting presenteert DutchCulture een podcastdrieluik over 50 jaar internationaal cultuurbeleid. In tijden waarin corona internationale samenwerking nagenoeg stil heeft gelegd, blikken deze podcasts niet alleen terug maar ook vooruit op de belangrijkste ontwikkelingen.

In hoeverre is internationaal beleid nog een afspiegeling van het cultuurpolitieke debat? Hoe verhouden lokaal en internationaal cultuurbeleid zich tot elkaar? Welke weerslag moet ons verstrengeld verleden hebben op de manier waarop we over erfgoed praten? Onder leiding van programmamaker en schrijver Mirthe Frese gaan drie auteurs uit Boekman over zijn of haar artikel in gesprek met een kenner uit het veld.

Podcast #1: Retrospectief

In podcast #1 doet docent aan de Universiteit van Utrecht Toine Minnaert samen met oud-directeur van het Nederlands Letterenfonds en het Institut Néerlandais Henk Pröpper de aftrap. Toine Minnaert is gepromoveerd op een analyse van vijftig jaar parlementair debat over internationale culturele uitwisseling. Aan de hand van vijf periodes signaleert hij een afnemende politieke betrokkenheid bij het onderwerp. Hij verbaast zich daarover in een tijd waarin de politieke aandacht voor nationale identiteit is toegenomen en de wereld tegelijk steeds sterker onderling verbonden is geraakt. Henk Pröpper kan als oud-directeur van onder meer het Institut Néerlandais in Parijs en het Letterenfonds de historische analyse van Toine Minnaert spiegelen aan een rijke ervaring in de praktijk. Het gesprek tussen Toine Minnaert en Henk Pröpper wordt afgewisseld met audiofragmenten uit het parlementaire verleden en diverse voorbeelden van internationale successen zoals ITA Amsterdam en de Frankfurter Buchmesse uit 1993. Dit evenement markeert volgens Henk Pröpper een doorbraak voor de Nederlandse letteren in het Duitse taalgebied, die ook voor de overige aanpak van internationale culturele uitwisseling van blijvende waarde is gebleken.

Beluister hier podcast #1: Retrospectief.

Of luister via ons Spotify-kanaal.

 

 

Media
Image
Publicatie Boekmanstichting #125
Caption
Publicatie Boekmanstichting #125
Authors
Boekmanstichting

In podcast #2 gaan historicus en senior onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde Esther Captain en kunstenaar en curator Richard Kofi in gesprek over internationaal erfgoed.

Deze podcastserie kwam tot stand in een samenwerkingsverband van DutchCulture en de Boekmanstichting. De presentatie is in handen van programmamaker en schrijver Mirthe Frese. De podcast is onderdeel van het Boekman Tijdschrift #125: 50 jaar internationaal cultuurbeleid en Boekman Extra #22.

Did you find this information useful?