Forum on European Culture

Forum on European Culture

Kunstenaars en denkers uit heel Europa buigen zich begin juni in Amsterdam over de vraag wat kunst en cultuur kan betekenen voor de toekomst van Europa.
Date(s)
woensdag 1 juni 2016 16:45–vrijdag 3 juni 2016 23:45

Op 1, 2 en 3 juni vindt het Forum on European Culture plaats in Amsterdam. Voorstellingen, expo’s en filmvertoningen vieren de Europese kunst en cultuur. Kunstenaars en denkers uit heel Europa buigen zich over de vraag wat kunst en cultuur kan betekenen voor de toekomst van Europa.

Een groeiende lijst van indrukwekkende namen heeft al toegezegd in juni naar Amsterdam te komen om te debatteren over de vraag of en hoe kunst en cultuur Europa een steviger basis kan bieden voor toekomstige samenwerking. Onder hen zijn: Rem Koolhaas (architect, Nederland), Céline Sciamma (filmregisseur, Frankrijk), Milo Rau (theaterregisseur, Zwitserland), Ulrich Seidl (filmregisseur, Oostenrijk), Philipp Blom (historicus, Duitsland), Chantal Mouffe (politicoloog, België) en Arnon Grunberg (schrijver, Nederland).

Herbezinning op Europa
De opening van het Forum on European Culture, een initiatief van DutchCulture en De Balie, vindt op 1 juni plaats in het Concertgebouw. Dat vormt het startschot voor drie dagen waarin Europese kunst en cultuur wordt gevierd met voorstellingen, exposities, filmvertoningen en lezingen voor het publiek door de hele stad.

Tijdens het Forum on European Culture wordt ook een Europese biografie gemaakt naar het leven van György Konrád, de wereldberoemde Joods-Hongaarse schrijver die de geschiedenis van Europa in de 20steeuw belichaamt. Daarnaast zullen de burgemeesters van Parijs, Barcelona en Amsterdam samen met de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber onderzoeken hoe Europese steden als incubators van de Europese cultuur en identiteit kunnen dienen. Bovendien filosoferen kunstenaars en denkers in aparte sessies over de vraag: wat zijn de kenmerken van de Europese cultuur en de identiteit?  

In aanloop naar het Forum in juni zullen we de komende maanden regelmatig berichten over het programma en de gasten.

Meer informatie op de website van het Forum on European Culture