Kunstenaars serveren vrijheidsmaaltijd
Het initiatief van de vrijheidsmaaltijd van het Amsterdams 4 en 5 mei comité is een traditie geworden waarbij buurtbewoners, organisaties, vrienden en families met elkaar een maaltijd delen en stilstaan bij een actueel of historisch verhaal over (on)vrijheid of verzet. Dit jaar staat het thema grenzen centraal.
Op 5 mei reist u bij ons van kamer naar kamer, van couvert naar couvert, en spreekt u met kunstenaars, ervaringsdeskundigen en uw tafelgenoten over thema’s in hun werk en hun ervaringen met, op en over de grens.
Eén pand, vier kamers, vijf verhalen
Beeldend kunstenaar Renzo Martens, theatermaakster Céline Talens, theatermaker/performer Manolis Tsipos en cellist Martin Grudaj zullen gedurende de avond van 5 mei tijdelijk hun intrek nemen in een kamer van DutchCulture. Annemieke van Bockxmeer, auteur van De Oorlog Verzameld zal een introductie verzorgen over de naoorlogse geschiedenis van het pand aan de Herengracht 474. Tussen 1950 en 1997 was hier het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) gevestigd, het huidige NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Nu houden DutchCulture en Manifesta kantoor in het historische pand. Twee organisaties die internationaal culturele samenwerking en ontmoetingen mogelijk maken.
Renzo Martens is kunstenaar en initiatiefnemer van het Institute for Human Activities. Het IHA kaart aan dat kritische kunst over economische ongelijkheid niet zou moeten bijdragen aan meer gentrification en profijt bij een select gezelschap in London, New York of Venetië maar ook welvaart creëert in de meest arme gebieden op aarde.
Theatermaakster Céline Talens onderzoekt in Nagasaka haar familiegeschiedenis. Ze graaft in de verhalen van haar vader en zijn moeder. In de oorlog van Nederlands-Indië, op zoek naar de Jappenkampen, op zoek naar de liefde die haar oma beleefde met haar Japanse opa. En wat er daarna gebeurde.
Manolis Tsipos is geboren in Athene, hij is interdisciplinair kunstenaar en woont en werkt in Brussel waar hij momenteel deelneemt aan Research Studios #2 bij P.A.R.T.S. Speciaal voor deze avond en locatie brengt hij The Temptation of Saint Anthony: An Allegory for the Nation, geïnspireerd op Gustave Flauberts Verzoeking van de heilige Antonius.
Cellist Martin Grudaj, van Albanese afkomst, begon in zijn geboortestad op zesjarige leeftijd met zijn cellolessen. In 1989 studeerde hij cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tirana. In 1995 pakte hij in Groningen zijn cellostudie opnieuw op met als leermeester Lucia Zwarts. In 1999 studeerde hij met de hoogste lof af aan het Prins Claus Conservatorium als docerend musicus.
Annemieke van Bockxmeer werkt sinds 1989 bij het NIOD en heeft onderzoek gedaan naar de ontstaansgeschiedenis van het archief. Tussen 1945 en 1950 verzamelde de voorganger van het NIOD, het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD), onder chaotische omstandigheden documenten die een belangrijk deel van zijn collectie zouden gaan vormen. Behalve het verzamelen van meer of minder officiële documenten interviewde het RIOD getuigen, liet het mensen memoires schrijven en nam dagboeken, brieven en foto’s van particulieren in de collectie op.
Wilt u deelnemen aan onze vrijheidsmaaltijd? Reserveer dan nu uw plek.
Praktische informatie
Aanvang: 18.00 uur
Locatie: Herengracht 474, Amsterdam
Prijs: € 12,50 (cash betaling aan de deur)
Reserveren via Reinier Klok: r.klok@dutchculture.nl