Arabische regio
DutchCulture werkt samen met internationale organisatie Hivos aan een programma voor de versterking van de creatieve sector in de Arabische regio in de periode 2015-2016. Binnen het bestaande programma Mideast Creatives richten we ons op het ondersteunen van de culturele dialoog en stimuleren we de presentatie van de Nederlandse culturele en creatieve sector in de regio.
Samenwerking met de Arabische regio is niet nieuw voor DutchCulture. Al vanaf 2008 werken we aan een cultureel netwerk en hebben we diverse samenwerkingsprojecten gerealiseerd, waaronder het succesvolle programma Mediterranean Crossings. Door een periode van onstabiliteit en onrust in de regio werd de intensiteit van samenwerking tijdelijk verlaagd. Op dit moment zijn er andere, nieuwe samenwerkingsverbanden noodzakelijk die de culturele dialoog bevorderen.
Er is behoefte aan creatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. De huidige situatie in de Arabische regio vraagt om ondersteuning van de jonge creatieve generatie. De nieuwe samenwerking met Hivos voorziet hierin.
Disrupt!/ creative competities
Een belangrijk onderdeel van MidEast Creatives zijn de driedaagse thematische trainingssessies in de regio: Disrupt!/. Hierin nemen teams, bestaande uit creatieven (kunstenaars en ontwerpers), het tijdens een ideathon tegen elkaar op om creatieve concepten uit te werken tot concrete businessplannen. Zij krijgen daarbij begeleiding van lokale en internationale experts. DutchCulture draagt de Nederlandse experts aan.
In het voorjaar van 2015 hebben Richard van der Laken (What Design Can Do) en Dimme van der Hout (MonkeyBizniz) bijdrage geleverd aan Disrupt!/Beiroet en Disrupt!/Tunis. De deelname van Van der Laken heeft er mede toe geleid dat hij tijdens What Design Can Do de aandacht vestigde op de problematiek van vluchtelingen, zie bijvoorbeeld zijn oproep in het internationale online magazine Dezeen en Het Parool. De oprichter van Beiroet Design Week, Doreen Toutikian, was één van de juryleden bij de Refugee Challenge van What Design Can Do 2016.
Richard van der Laken:“De trainingssessie in Beiroet heeft mijn interesse in de Arabische regio ernstig aangewakkerd. Ik ben zeer onder de indruk van de jonge Libanese ontwerpers die erin slagen om problemen uit hun complexe leefwereld om te zetten in concrete creatieve oplossingen. Nederlandse designers kunnen hun collega’s in Libanon en de Arabische regio ondersteunen om hier nog beter in te worden. Als designers kunnen we samen het verschil maken, juist in een regio waar de problemen groot en onoverzichtelijk zijn.”
Naast Richard van der Laken en Dimme van der Hout, hebben ook Budi Voogt (Heroic Recordings), Daniella Groenberg (Adelheid | Female Economy) en ontwerper Erik Klarenbeek op uitnodiging van DutchCulture een bijdrage geleverd aan diverse Disrupt trainingsbijeenkomsten in de regio. In najaar 2016 volgt een Disrupt!/ in Marokko.
Werkbezoek Mideast Creatives in Nederland
Naast de Disrupt!/ bijeenkomsten in de regio, biedt MidEast Creatives de mogelijkheid om culturele bezoekersprogramma's in Nederland te organiseren. In juni 2016 ontving DutchCulture vier culturele ondernemers uit het Midden-Oosten. Alle vier runnen zij een creative co-working space in de regio. Te gast waren Tarek Omar van Cairo Hacker Space (Egypte), Nawres Naser van Science Camp in Basra (Irak), Adnen Ben Haj Yahia van El Space in Tunis (Tunesië) en Omar Assaf, oprichter van Shif Incubation Center in Tripoli (Libanon).
Zij bezochten onder andere FabCity, de tijdelijke innovatie campus op Java-eiland in Amsterdam, en gingen aan de slag met een casus van Stichting Ondertussen – een groeiend gezelschap cultureel ondernemers, mensen die met vluchtelingen werken, kunstenaars en ontwerpers met een vluchtelingenachtergrond.
Een tweede werkbezoek in Nederland staat gepland in het najaar van 2016.
Op de hoogte blijven?
Wilt u meer weten over het volledige programma in de Arabische regio en wie onze (lokale) partners zijn, neem dan contact met ons op en meldt u aan voor onze nieuwsbrief.