Brexit-bootcamp voor de cultuursector (VOLGEBOEKT)

Image
Afbeelding

Brexit-bootcamp voor de cultuursector (VOLGEBOEKT)

Nu de deadline van de Brexit snel dichtbij komt, manifesteren zich praktische problemen. Kom naar de bijeenkomst en stel ons expertpanel al je vragen.
Date(s)
donderdag 14 maart 2019 20:00

Dit programma is vol. Op de avond zelf worden lege plekken weer beschikbaar besteld voor personen die zich bij de deur melden.

Wat voor effect heeft de Brexit voor de mobiliteit van Nederlandse kunstenaars en voor de positie van de culturele sector? Waar moet je rekening mee houden tijdens en na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU? Wat heb je nodig om volgend jaar als artist in residence naar Londen of Brighton te gaan? Zijn contracten nog wel rechtsgeldig? Veel praktische vragen waarop de antwoorden nog lang niet altijd duidelijk zijn. Daarom organiseert DutchCulture een Brexit-bootcamp.

Ons expertpanel geeft inzicht en beantwoordt samen met het Brexitloket van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Roel van de Ven (Nederlands cultureel attaché in het VK) tijdens deze bijeenkomst prangende vragen. Dat de culturele uitwisseling met het VK blijft bestaan staat buiten kijf; de Nederlandse overheid heeft bepaald dat het Verenigd Koninkrijk de komende jaren een prioriteitsland blijft. Zo initiëren DutchCulture, de rijksfondsen en de Nederlandse Ambassade in het Verenigd Koninkrijk in 2019 een bovensectoraal programma waarin de Nederlandse cultuursector een actieve samenwerking aangaat met collega’s in Manchester. Tijdens de bijeenkomst lichten we hiervan meteen een puntje van de sluier op.

Het gesprek wordt geleid door Martijn de Greve.

Datum: donderdag 14 maart
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Inloop: 19.30
Start: 20.00

Programma:

20.00 – 20.05 Opening
20.05 – 20.10 Introductie Cees de Graaff, directeur van DutchCulture
20.10 – 20.30 Interview met Roel van der Ven, Cultureel attache Nederlandse Ambassade Londen.
20.30 – 21.00 Presentatie ‘Brexit: de directe gevolgen’ door Djoeke Adimi, Ministerie voor Buitenlandse Zaken.
21.00 – 21.15 Introductie panel leden:
21.15 – 21.30 Live Brexit scan
21.30 – 22.00 Q&A

 

Toegang gratis - bestel tickets 

Attend op Facebook

 

Heb je je vragen al klaar? We horen ze graag van tevoren, zodat we ze zo volledig mogelijk kunnen beantwoorden.

SPREKERS

Spreker Roel van de Ven.jpg

Roel van de Ven, Nederlandse Ambassade VK
De Nederlandse ambassade in Londen zet zich in voor de Nederlandse kunst en cultuur in het Verenigd Koninkrijk en beschikt over een uitgebreid netwerk in de lokale cultuursector. Cultureel attaché Roel van de Ven is gespecialiseerd in Internationaal Recht en werkte voor zijn huidige aanstelling onder meer als beleidsadviseur voor het Ministerie van OC&W en als raadgever voor de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de EU.

Djoeke 2019 bijgesneden.jpg

Djoeke Adimi, Ministerie van Buitenlandse Zaken

Djoeke Adimi is sinds september 2018 coördinator in de coördinatie eenheid Contingency Planning and Preparedness voor de Brexit. Ze is ruim 25 jaar werkzaam voor Buitenlandse Zaken in diverse functies in Den Haag (onder meer persvoorlichting, economische diplomatie en personeelsadviseur) en op diverse posten in het buitenland (Paramaribo - Suriname, Sana'a - Jemen, NAVO Brussel en San Francisco - VS).

BREXIT PANEL

screenshot Brexit panel.PNG

Marie Fol
Marie Fol treedt op als expert op het gebied van mobiliteit voor cultuurwerkers, visareglementen en administratie, residentschappen en gerelateerd beleid. Zij heeft ervaring met culturele uitwisseling in meer dan 10 landen, waaronder het Verenigde Koninkrijk. Op dit moment is zij bestuurslid van On the Move, een informatienetwerk voor culturele mobiliteit in meer dan 20 landen. Voorheen was ze werkzaam bij informatieplatform TransArtists en DutchCulture.

Dick Molenaar
Dick Molenaar is belastingadviseur bij All Arts Belastingadviseurs in Rotterdam en onderzoeker bij de vakgroep Fiscaal Recht van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij adviseert diverse organisaties uit culturele sector over optredens en werkzaamheden in het buitenland over fiscale aspecten zoals BTW, inkomstenbelasting en grensformaliteiten. Hij neemt regelmatig plaats als panellist bij muziekcongressen omtrent het onderwerp Brexit, zo ook binnenkort op het International Live Music Conference in London.

Lodewijk Kuiper, Museumvereniging
Lodewijk Kuiper is beleidsadviseur Public Affairs bij de Nederlandse Museumvereniging. Hij is verantwoordelijk voor dossiers op het gebied van de collectieve belangenbehartiging voor onze leden, de ruim 450 musea. Hij onderhoudt contacten in het Haagse speelveld, waaronder het Ministerie van OC & W en Tweede en Eerste kamerleden. Hij houdt zich bezig met onderwerpen variërend van cultuurbestel, collectiemobiliteit, rijksmusea, huisvestingsbeleid tot het giftenstelsen. Hij is werkzaam bij de kring rijksmusea, waarin de belangen van de rijksmusea in het bijzonder worden behartigd.

Susanne Mooij, Adam & Wolf Immigration Lawyers
Susanne Mooij is advocaat-partner bij Adam & Wolf Immigration Lawyers in Amsterdam en specialiseert zich in het Nederlands en Europees Immigratierecht. Haar klantenbestand bestaat, naast bedrijven en expats, veelal uit kunstenaars, musici en ondernemers die werkzaam zijn in de creatieve industrie.
Daarnaast is Susanne bekend om haar deskundigheid op het terrein van het nationaliteitsrecht. Zij wordt regelmatig benaderd door media, Kamerleden en belangenverenigingen van Nederlanders in het buitenland om haar visie te geven op de ontwikkelingen op dit terrein.

Brexit is de orde van de dag in haar praktijk.