Pillo Games ontwikkelde een kussen met drukgevoelige sensoren, Pillo genaamd, die werkt als game controller voor uiteenlopende leeftijdsgroepen. Vertegenwoordiger van Nasscom, de Indiase IT brancheorganisatie, bezocht Pillo Games tijdens een werkbezoek in juni 2016.

Photo: Pillo Games
 

Nederland-India activiteiten 2015-2016

In 2015 en 2016 geven we de culturele samenwerking met India extra aandacht. Op deze pagina vindt u een overzicht van gerealiseerde activiteiten.
Bezoek Indiase filmproducenten tijdens IFFR

In januari 2016 vond een werkbezoek plaats van vier succesvolle Indiase filmproducenten. De delegatie bestond uit Manas Malhorta (Banyan Tree Films/ National Film Development Corporation of India (NFDC)), Alan McAlex (Jar Pictures), Miriam Joseph (Freelance producer) en Vivek B Agarwal (Phantom Films).

Ze bezochten verschillende organisaties in de Nederlandse filmsector, waaronder studio's en post-productiebedrijven. Ook spraken ze met vertegenwoordigers van het Nederlands Filmfonds. Het bezoek heeft geleid tot een partnership tussen Cinekid en het NFDC kinderfilm script lab. Ook overweegt één vande producenten een feature film in Nederland op te nemen.  Je vindt de persoonlijke verslagen van Manas Malhorta en Miriam Joseph hier.

Roadshow Nederlandse game ontwikkelaars

In april 2016 organiseerden wij samen met de Indiase beroepsorganisatie  Nasscom, de Nederlandse ambassade in Delhi en Dutch Game Association een roadshow voor Nederlandse game ontwikkelaars. De delegatie bezocht vier Indiase steden. Het belangrijkste doel was kwalitatief interessante Nederlandse game bedrijven te introduceren bij Indiase partners en opdrachtgevers.

Deelnemers aan de roadshow waren: Ellis Bartholomeus (Game & Design Consultant, Ellis in Wonderland), Jack Hoefnagel (Researcher/lecturer, Fontys University of Applied Sciences), Jan Willem Huisman (Creative Director IJsfontein, G4 Applied Games), Wieke Schrakamp (Junior Project Manager, IJsfontein), Rob Hulsen (Hulan Games), Mirjam Vosmeer (Senior researcher/lab coordinator, Interaction & Games Lab at the Amsterdam Creative Industries Network), Marcus Vlaar (CCO/Creative Director, &Ranj), Martijn van der Spek (Co founder, Sparkling Apps), Jan-Michel Saaksmeier (Head of Licensing, Spil Games) en Krista Hendriks (Dutch Games Association).

Tijdens de roadshow bleek al snel een grote interesse voor de Nederlandse gamesector, vooral voor applied gamingNasscom heeft Nederland aangewezen als partner voor het ontwikkelen van serious games, met het oog op het hoge niveau van expertise dat Nederland op dit gebied. Daarnaast is Nederland ook focusland tijdens de Nasscom Game Developer Conference in november 2016.

Nasscom Gaming Forum in Nederland

In juni 2016 ontvingen we Shruti Verma en Manisha Mohan van Nasscom Gaming Forum in Nederland. Binnen Nasscom is het Gaming Forum het platform voor het delen van kennis en best-practices van zowel de zakelijke als de inhoudelijke kant van game ontwikkeling. 

Naast een brede oriëntatie op de Nederlandse gamesector en een kennismaking met verschillende bedrijven, stond het bezoek vooral in het teken van het promoten van de mogelijkheden die India biedt en het uitnodigen van game ontwikkelaars voor de Nasscom Game Developer Conference in november 2016 met Nederland als focusland. Het verslag van dit bezoek vindt je hier.

Werkbezoek ontwerper Siddhartha Das in Nederland

In juni 2016 was ontwerper Siddhartha Das te gast in ons bezoekersprogramma. Das is oprichter van multidisciplinaire studio in Delhi en heeft talloze projecten op zijn naam staan waarin design, architectuur en kunst verenigd worden met ambachtelijke technieken. Ook geeft hij les op verschillende universiteiten en academies. In Nederland verkende Das samen met studio's, musea en universiteiten de mogelijkheden voor gezamenlijke projecten. Daarnaast was hij te gast bij een Visitor's Talk van DutchCulture.

Internationale bezoekers: delegatie fotografen en Delhi Photo Festival (IND)

Van 21 t/m 25 september ontvingen wij drie jonge Indiase fotografen en twee vertegenwoordigers van het Delhi Photo Festival. Het doel van het bezoek was het vergroten van  hun netwerk in Nederland ten gunste van toekomstige projecten.

De deelnemende fotografen waren : Mansi Thapliyal, Karthik Subramanian en Soham Gupta. Tanvi Mishra and Iona Fergusson namen deel namens Delhi Photo Festival aan het bezoekersprogramma. Delhi Photo Festival is een jonge internationale biënnale die sinds 2011 wordt georganiseerd door de Nazar Foundation in Delhi. Het twee weken durende festival bestaat uit tentoonstellingen, symposia, projecties, een boekenbeurs en community events.

De biënnale wil de zichtbaarheid van de Indiase fotografen versterken en lokale fotografen de gelegenheid geven om hun internationale collega’s te ontmoeten, onder meer door de organisatie van workshops en masterclasses voor jonge professionals. Hiermee hoopt de biënnale jonge talenten te stimuleren om zich verder te ontwikkelen en internationale ervaring op te doen.

Indiase scriptschrijvers op Cinekid

Van 18 t/m 24 oktober kwamen een zestal Indiase scriptschrijvers van kinderfilms naar Amsterdam voor het tweede traject van hun Children Film Scriptlab. Het scriptlab vond plaats ten tijden van Cinekid en is in samenwerking met hen georganiseerd. De doelstelling van de training is te zorgen dat originele Indiase verhalen worden verwerkt in kinderfilms. Daarnaast wil men de algemene kwaliteit van de Indiase kinderfilm verbeteren met deze training.

Dit jaar werden de Indiase scriptschrijvers getraind door Tijs van Marle, Jolein Laarman and Sytske Kok. Het laatst traject van het scriptlab vond plaatst in de eerste twee weken van november en de resultaten zullen worden gepitcht ten tijden van de Goa Filmbazaar.

Nederland Focusland tijdens Nasscom Game conferentie

Van 10 tot 12 november 2016 was Nederland focusland tijdens het grootste game event van India, Nasscom Game Developers Conference In Hydrabad. Mede dankzij het bezoek van de Nederlandse gamers afgelopen april werd Nederlands focusland voor deze editie van NGDC. Vooral applied gaming kreeg veel aandacht tijdens deze conferentie. Niki Smit van Monobanda Play en Ard Jacobs van Pillo games gaven een keynote tijdens de conferentie en de Dutch Game Association droeg op verschillende manieren bij aan het programma van de conferentie. Meer hierover in het verslag van Dutch Game Association.

Seminar Nederlandse Kinderfilms

Op 13 november gaf Joost de Vries een presentatie in de stad Pune over het succes van Nederlandse kinderfilms. Dit seminar was het startsein van het twee dagen durende Nederlandse kinderfilmfestival in dezelfde stad.

Applied gaming als oplossing voor zwerfafval

Om Indiase kinderdag (14 november) te vieren gaf de Dutch Game Association en Ellis In Wonderland, in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in New Delhi en Decos Software, een Retro Game Design workshop aan Indiase kinderen. Het doel van de workshop was Indiase kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met technologie, innovatie en creativiteit. Het thema van de workshop was Waste Awareness. Dit is voor de stad Pune een actueel thema. Het verslag van dit bijeenkomst vindt je hier.

Nederlandse delegatie op Goa Filmbazaar

Ook ondersteunde DutchCulture in samenwerking met Eyefilm en het Filmfonds een delegatie die afreisde naar de Goa Filmbazaar. Goa Filmbazaar is de grootste onafhankelijke filmbazaar van India en vond dit jaar plaats van 21 t/m 24 november 2016. De delegatie bestond uit onder andere het Nederlandse Filmfonds, Eyefilm, de Hogeschool van Amsterdam, Wemakevr en Cinekid. De deelnemers waren geïdentificeerd op basis van wederzijdse interesses en daarnaast werden vele van hen ingezet in verschillende panels zoals Storytelling with VR en Monetizing Children films. Om een beter idee te geven van Goa Filmbazaar, delen wij graag met jullie het verslag van de filmproducent Joost de Vries en Nienke Poelsma van Cinekid. 

Eindbijeenkomst India

Op 13 januari 2017 blikten wij we terug op de activiteiten die we in en met India hebben ondernomen in het afgelopen 18 maanden. We werkten onder meer samen met Cinekid, Eyefilm internationaal, Dutch Game Association, Delhi Photo Festival, Nasscom Game Forum, National Film Development Cooperation of India en nog veel meer partners in India en Nederland. Tijdens deze bijeenkomst deelden Krista Hendriks van Dutch Game Association en Avinash Kumar van WemakeVR hun ervaringen in en met India. Zij gaven een korte presentatie gevolgd door een ronde tafelgesprek. Hier vindt je hun belangrijkste tips.