10 juli 2018

Act for Democracy! Kaartverkoop van start

Forum on European Culture: Act for Democracy! vindt plaats van 31 mei tot en met 3 juni. Bekijk het volledige programma en bestel kaarten.

Met trots maken De Balie en DutchCulture de eerste programma’s van het Forum on European Culture bekend. Kunstenaars, wetenschappers, denkers en makers komen vanuit de hele wereld bijeen om ideeën uit te wisselen over de toekomst van Europa. Wie naar Brexit, Polen, het toenemend regionalisme en de migratiecrises aan de randen van Europa kijkt, ziet dat de toekomst onder druk staat. De democratie blijkt fragieler dan we dachten. Ze is kwetsbaar, en moet voortdurend worden onderzocht, verdedigd en vernieuwd. Daarom roept het Forum dit jaar op tot actie: Act for Democracy! 

De kaartverkoop voor Act for Democracy! van 31 mei tot en met 3 juni is van start gegaan. Hieronder zijn vier programma’s uitgelicht: Kijk op de website www.cultureforum.eu voor het totale programma.

Op 31 mei om 20:00 geeft Natalia Kaliada, oprichter van het Belarus Free Theatre, de 23e Vrijheidslezing in De Balie. Het Wit-Russische Belarus Free Theatre is in eigen land verboden om op te treden en reist in ballingschap door Europa. Tijdens De Vrijheidslezing vertelt Kaliada over wat vrijheid voor de kunsten betekent.

Tijdens een Europese editie van de Spoken Beat Night op 1 juni om 20:00 in de Melkweg onderzoeken we het Europa na de Brexit. Met getalenteerde spoken word artiesten Madi Maxwell-Libby en Jacob Sam-La Rose. Tijdens dit interdisciplinaire cross-over concert proberen we tot de kern van de Europese identiteit anno 2018 te komen. De Spoken Beat Night is een initiatief van Jeannine Valeriano. 

Gerenommeerd theatermaker Ivo van Hove maakt een groots theaterstuk over identiteit, hét sociaal-economische thema van het hedendaagse Europa. Op zaterdag 2 juni om 20:30 in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Als klap op de vuurpijl ontvangen we op 3 juni om 19:30 auteur Alessandro Baricco. In 2006 schreef hij The Barbarians, een cruciaal manifest voor de kunsten. Meer dan tien jaar later is het tijd voor herziening: hoe heeft de Europese cultuur zich ontwikkeld? Samen met Baricco onderzoeken we het belang van kunst en cultuur voor Europa en creëren we een Manifest voor de Kunsten anno nu.

Tijdens het Forum zijn er nog veel meer programma’s, met onder meer WENDE, Flavia Kleiner, Wolfgang Tillmans, Santiago Sierra, Hissa Al Dhaheri, The Iron Curtain Project, Building Conversation en Vasyl Cherepanyn.

Kaarten voor en uitgebreidere informatie over de eerste programma’s zijn nu verkrijgbaar via www.cultureforum.eu. Hou de site in de gaten voor regelmatige updates!

The Europe Endless Express
De voornaamste gedachten en resultaten van de vier Forumdagen nemen we twee maanden later mee op de Europe Endless Express. Deze nachttrein rijdt met 600 passagiers aan boord naar het oosten van Europa, op zoek naar een nieuw Europees narratief. 

Het Forum in 2016: Re:Creating Europe
De eerste succesvolle editie van het Forum on European Culture vond in 2016 plaats. Onder de titel Re:Creating Europe namen meer dan 200 gasten uit meer dan 37 verschillende landen deel aan het programma. Het Forum 2016 trok meer dan 3600 bezoekers. Dat jaar vertrok ook de eerste Europe Endless Express op een culturele ontdekkingsreis van Amsterdam naar Bratislava.