Photo: Remco Vermeulen
 

Erasmus Huis feestelijk geopend

20 november 2018
Na vijf maanden renovatie opent het Erasmus Huis in Jakarta deze week weer haar deuren, met gemoderniseerde theaterzaal, tentoonstellingsruimte en bibliotheek.

Het Erasmus Huis is het culturele centrum van de Nederlandse Ambassade in Jakarta - in 2020 is het al 50-jaar een baken van culturele diplomatie. In 1970 werd het Erasmus Huis geopend om de bilaterale relatie tussen Nederland en Indonesië te versterken, met cultuur als bindmiddel.

Gepassioneerde discussies
Het Erasmus Huis zet zich in voor het versterken van de betrekkingen tussen Nederland en Indonesië. Ze willen bijdragen aan een positief beeld van Nederland bij de Indonesiche bevolking en kennisuitwisseling bevorderen. Hierbij speelt de historische relatie tussen beide landen een grote rol, maar ook de onderlinge diplomatieke verhoudingen en economische belangen. De doelstellingen van het Erasmus Huis zijn actueler dan ooit. In Nederland woeden gepassioneerde discussies over de dekolonisatie van Indonesië en over de gehele koloniale periode. Tegelijkertijd gebruikt de lokale overheid in Jakarta de nostalgische naam ‘Batavia’ om toeristen te trekken.

Oren en ogen
In toenemende mate ontdekken Nederlandse kunstenaars, (culturele) ondernemers en artiesten Indonesië en haar overwegend jonge publiek. Het Erasmus Huis biedt hier een prachtig podium voor, met eigen programmering. "Indonesiërs kijken veel meer vooruit dan Nederlanders, we willen samen vooruit kijken. Erasmus Huis is niet alleen een gebouw, het is een merk. We willen een platform zijn voor discussies, soms over gevoelige onderwerpen als religie of LGBTI", stelde de Nederlandse Ambassadeur in Indonesië Rob Swartbol deze week. Om uitwisselingen mogelijk te maken, zijn oren en ogen in de culturele sectoren van Indonesië en Nederland nodig. Het Erasmus Huis doet dit in Indonesië, DutchCulture in Nederland: beide instituten werken hierbij nauw samen.