Foto: Patrick Baldwin

Photo: Patrick Baldwin
 

'Wie niet horen kan, moet maar voelen'

5 november 2018
Theatervoorstelling met doofblinde acteurs uit Rusland. Waar taal niet het primaire communicatiemiddel kan zijn, zoeken acteurs andere manieren voor interactie.

“We applaudisseerden, stampten en joelden om de acteurs te bedanken, maar ze konden ons niet horen. Ik hoop dat de vibraties via de vloer en elektriciteit in de lucht voelbaar waren.”, was één van de reacties op de internationale première van In Touch bij het National Theatre in Londen. In Touch is een theatervoorstelling met doofblinde acteurs uit Rusland, en zal in december ook in Nederland te zien zijn.

 

Leven in stilte en duisternis

Hoe is het om te leven in stilte en duisternis? Hoe ervaar je de wereld als je doofblind bent?
Dat zijn vragen die behandeld worden in de voorstelling In Touch, van het ‘Inclusion’ project uit Moskou. De voorstelling met acteurs met een audiovisuele beperking van regisseur Yevgeny Mironov ging in 2015 in première op het podium van het vooraanstaande Theatre of Nations in Moskou. In Touch werd meer dan dertig keer opgevoerd en werd in 2016 genomineerd voor de prestigieuze Golden Mask Awards.
Het project heeft eveneens geleid tot de oprichting van de eerste inclusieve theaterscholen in Rusland. De scholen van ‘Inclusion’ in Sint-Petersburg, Moskou, Ekaterinburg, Novosibirsk en Kazan richten zich op het opleiden van acteurs met verschillende beperkingen en zetten in op meer integratie van mensen met een beperking in de Russische maatschappij.

 

Een inclusief dialoog

De internationale versie van In Touch is een coproductie van Mironov en Jenny Siley, artistiek directeur van theatergezelschap Graeae, en ging in oktober 2017 in première in Londen. De voorstelling was vervolgens te zien in verschillende theaters in Engeland en Frankrijk.
Op 4 december aanstaande gaat In Touch ook in Nederland in première en zal voormalig paralympisch zwemkampioen Michel Tielbeke tevens debuteren als acteur. Samen met actrice Dagmar Slagmolen, acteur Igor Beroëv en de acteurs van het gezelschap, zal hij zijn persoonlijke verhaal delen met het publiek.
Interculturele barrières vallen weg tussen de Russische en Nederlandse acteurs. Waar taal niet het primaire communicatiemiddel kan zijn, zoeken de spelers andere manieren om de interactie met elkaar en het publiek op te zoeken. “Wie niet horen kan, moet maar voelen”, aldus Michel Tielbeke. Samen vertellen de acteurs een verhaal over de uitdagingen en schoonheid van het anders zijn. Het is een verhaal van inclusie, maar bovenal het verhaal van een persoon.

 

In Touch zal in de volgende theaters te zien zijn

4 December 2018 – 20.00 uur: Verkadefabriek te Den-Bosch (première)
5 December 2018 – 19.00 uur: Russisch cultureel centrum te Brussel
8 December 2018 – 20.30 uur: Compagnietheater te Amsterdam

Kaarten zijn te bestellen bij de desbetreffende theaters of via de facebook pagina van In Touch.  
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met adviseur Rusland Lenka Boswijk.