Winnaars IDFA bekend gemaakt

Winnaars IDFA bekend gemaakt

Radiograph of a Family werd gesteund door het IDFA Bertha Fund + Europe
MEDIA

De winnaars van het competitieprogramma van IDFA zijn bekendgemaakt en nog t/m zondag 6 december online te zien. Alle award-video's zijn hier te zien.

IDFA Competition for Feature-Length Documentary
Radiograph of a Family (Noorwegen, Iran, Zwitserland) van Firouzeh Khosrovani is de winnaar van de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary (€ 20.000).

Moeder trouwde een foto van vader” is de openingszin van deze intieme documentaire. Het blijkt geen dichterlijke vrijheid van maker Firouzeh Khosrovani. Haar moeder Tayi trouwde in Teheran letterlijk met een portret van Hossein, omdat hij als student radiologie in Zwitserland niet zomaar kon terugreizen naar zijn thuisland. Het blijkt tekenend voor de kloof die altijd is blijven bestaan in dit huwelijk tussen de seculiere, progressieve Hossein en de traditionele, devote moslim Tayi. Zo is deze familiegeschiedenis als het ware een röntgenfoto waarop de conflicten in de Iraanse maatschappij in de opmaat naar en de nasleep van de Iraanse Revolutie van 1979 zichtbaar zijn.

Door middel van een meesterlijke vorm van storytelling, laat Firouzeh Khosrovani zien hoe de geschiedenis en de revolutie de politieke en persoonlijke scheiding van haar ouders veroorzaakt. In de loop van de tijd verandert de omgeving van de familie door invloeden van buitenaf. Het is een grootse prestatie van de filmmaker dat ze zo subtiel en poëtisch laat zien hoe politiek een gezin voor altijd kan veranderen. Het gebroken gezinsleven wordt dusdanig in beeld gebracht, met foto’s en ensceneringen, dat ook de kijker het verlies voelt’’, rapporteerde de jury.

De IDFA Award for Best Directing (€ 5.000) ging naar Vitaly Mansky voor Gorbachev. Heaven (Letland, Tsjechië).

De IDFA Award for Best Editing (€ 2.500) ging naar Hong Kong Documentary Filmmakers voor Inside the Red Brick Wall (Hong Kong), en de IDFA Award for Best Cinematography (€ 2.500) ging naar Nemesis (Zwitserland), van editor en regisseur Thomas Imbach.

De jury van de IDFA Competition for Feature-Length Documentary bestond uit: Marie-Pierre Macia, Ed Lachman, Alice Diop, Abdelkader Benali en Finn Halligan.

Radiograph of a Family werd gesteund door het IDFA Bertha Fund + Europe: International Co-production.

Lees het juryrapport

IDFA Award for Best First Appearance
Alina Gorlova won de IDFA Award for Best First Appearance (€ 10.000) voor This Rain Will Never Stop (Oekraïne, Letland, Duitsland, Qatar).

IDFA Award for Best Mid-Length Documentary
De IDFA Award for Best Mid-Length Documentary (€ 7.500) werd toegekend aan Nomin Lkhagvasuren voor The Wheel (Mongolië).

De film The Blue House (België, Senegal, Kameroen) van Hamedine Kane kreeg een speciale vermelding in de Competition for Mid-Length Documentary.

IDFA Award for Best Dutch Documentary
De IDFA Award for Best Dutch Documentary (€ 7.500) ging naar Paul Sin Nam Rigter voor Dealing with Death (Nederland).

Een bijzondere vermelding werd toegekend aan Pieter-Rim de Kroon voor Silence of the Tides (Nederland).

Klik hier voor het volledige overzicht.

Bron: IDFA

Did you find this information useful?