BesteBuren is begonnen

Image
Afbeelding
Authors
Jean van Lingen

BesteBuren is begonnen

Met een feestelijk programma is op 8 februari BesteBuren geopend in LantarenVenster in Rotterdam.

Het feestjaar waarin Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking wordt gevierd, is nu echt van start gegaan.

De officiële sprekers van beide zijden van de grens benadrukten dat we onze beste buren moeten koesteren in deze roerige tijden. Minister-president van de Vlaamse regering Geert Bourgeois wil meer dan bilaterale uitwisseling. Nederland en Vlaanderen zouden ook gezamenlijk cultureel moeten optrekken in Europa en zelfs wereldwijd. Naast Bourgeois spraken ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, de Nederlandse en Vlaamse ministers van Cultuur Jet Bussemaker en Sven Gatz, de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en de wethouder Cultuur van Rotterdam, Adriaan Visser.

Veel indruk maakten de optredens van Vlaamse en Nederlandse artiesten Typhoon, Jef Neve, Abdelkader Benali, Annelies Verbeke, Ann Van den Broek, Brigitte Kaandorp en Naomi Velissariou. Laatstgenoemde maakte de aanwezige ministers deelgenoot van haar werdegang als grensoverschrijdend werkende jonge kunstenaar, dolend in een landschap van Nederlandse en Vlaamse belastingregels, wisselende cultuurbeleidprioriteiten, bezuinigingen, prijzen en afwijzingen.  

Prijs der Nederlandse Letteren 2015
Tijdens het openingsprogramma maakte minister Bussemaker bekend de Prijs der Nederlandse Letteren 2015 is toegekend aan de schrijver, dichter en columnist Remco Campert (85). De Prijs der Nederlandse Letteren is een van de meest prestigieuze prijzen in het Nederlandse taalgebied en wordt toegekend door de Taalunie, een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van Nederlandse taal.

BesteBuren eindigt op 14 februari 2016 met een slotfeest in Antwerpen. Blijf op de hoogte van de activiteiten en uitwisselingen via besteburen.eu

 

Did you find this information useful?
0