Buitengaats maker in beeld: Rami Ismail
Ruim 4000 Nederlandse makers en organisaties met internationale ambities gaan jaarlijks Buitengaats. DutchCulture brengt ze in een reeks interviews in beeld. Deze keer: game-ontwikkelaar Rami Ismail.
Mijn naam is Rami Ismail, ik ben game-ontwikkelaar en medeoprichter bij de Nederlandse gamesstudio Vlambeer. Gedurende mijn carrière ben ik ambassadeur voor de industrie geworden, en ik besteed een groot deel van mijn tijd aan het reizen naar landen wereldwijd om daar te helpen met de ontwikkeling, groei, en ondersteuning van de lokale creatieve industrie, onderwijs, en economie.
Wat doe je in het buitenland?
Veel van mijn reizen zijn in opdracht van, of in samenwerking met, lokale ontwikkelaars. Ter plekke geef ik vaak toespraken, bezoek ik lokale studio’s en ondersteun en onderhandel ik met de lokale overheden. Waar mogelijk en gewenst help ik met mijn expertise in mijn vakgebied, introduceer ik contacten uit mijn wereldwijde netwerk, of deel ik informatie die ik opgedaan heb tijdens andere reizen. Zo herken ik vaak situaties uit andere landen, en die kennis is dan vaak weer handig bij het oplossen van lokale problemen.
Hoe verrijkt het internationaal werken jou?
De wereld is groot, en de mensen zijn goed. We vergeten soms in Nederland wel hoe goed we het hebben, maar ook wel hoe vreemd ons land en volk eigenlijk zijn. We zijn zowel tolerant met het homohuwelijk als intolerant met Zwarte Piet of NS omroepen. We zijn zowel ondernemend met onze vele startups en ondernemingen, als wel bang op te vallen à la 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'. Maar toch doen de twee maanden die ik per jaar hier ben me altijd goed - het is dan wel een raar land, het naarste dat veel mensen hier dagelijks overkomt is dat de trein 3 minuten te laat is. Dat verpest een Nederlandse dag echt goed.
Wat is de grootste les die je hebt geleerd van internationaal werken?
Dat globaal niet bestaat, en dat taal ongelofelijk zwak is als communicatiemiddel. We spreken wel over globalisering, en de verbindende werking van het internet - maar we kunnen met ons Latijns toetsenbord al ruim 20% van het publieke internet niet eens bereiken. Probeer voor de grap maar eens een website te vinden waar alleen Arabische tekst op staat - dat lukt je niet, omdat geen enkele van de letters op je toetsenbord op die site voorkomen. Het idee dat we 'het wel uitvogelen' is ontzettend misplaatst: in sommige landen is je duim opsteken een naar gebaar, in Japan is het gebaar voor 'kom hier' bijna hetzelfde als ons gebaar voor 'ga weg'. Cultuur is ontzettend bepalend, en doen alsof we dat opgelost hebben met woorden kunnen typen naar elkaar is ontzettend arrogant. Daar moet je toch voor reizen, en de mensen leren kennen. Dan leer je ook nog eens dat kunnen reizen een ongelofelijk voorrecht is - het Nederlands paspoort is een van de krachtigste op aarde.
Wat wil je zeggen tegen andere makers die ook buitengaats willen gaan?
Je kent een land niet totdat je met lokale mensen lokaal gegeten hebt.
Welke plannen heb je voor de nabije toekomst?
Games zijn het grootste medium op aarde - groter dan films, televisie, muziek, of boeken. We draaien meer omzet, games zijn een groter deel van het leven van steeds meer mensen en games zijn in iets meer dan een halve eeuw van niets tot nu gegaan. Tegelijkertijd is spel, analoog, de oudste menselijke leervorm. Mensen spelen al sinds het begin van ons bestaan, eerst ter overleving, en nu ter vermaak - maar altijd lerende. Dat ik deel uit mag maken van de transformatie van die millennia-oude vorm naar de cultureel onvergelijkbare vorm die het nu heeft is een voorrecht, en als ik dat kan blijven doen, doe ik dat met alle liefde.
Rami won in maart 2018 de Ambassador Award tijdens de Game Developers Choice Awards voor zijn bijdrage aan de game industrie wereldwijd. Rami steunt en werkt samen met opkomende game ontwikkelaars in Zuid-Europa, Oost-Europa, het Midden-Oosten, Zuid Amerika, Afrika en Zuidoost Azië. Bekijk hier het item over Rami en de Ambassador Award. Rami’s reizen worden in rijke landen betaald door lokale evenementen en ontwikkelaars, en in arme landen uit een budget van Vlambeer. Vlambeer is geheel zelf gefinancierd en te vinden op http://vlambeer.com/.