Buitengaatsoverzicht 2011

Buitengaatsoverzicht 2011

In Buitengaats verzamelt SICA de internationale activiteiten van Nederlandse kunstenaars en culturele instellingen. De gegevens ontvangt SICA van een groot netwerk van informanten, waaronder de Nederlandse ambassades, sectorinstituten en fondsen en tal van culturele organisaties. Jaarlijks maken we de balans op in een algemeen overzicht.

Toename en lichte schommelingen
Met Duitsland stevig op 1 in de landen top vijftig en muziek als grootste sector oogt 2011 als een stabiel jaar in de cultuurexport. In de meeste landen groeide het aantal activiteiten. Grote uitzondering waren de landen in het Midden-Oosten, waar de Arabische Lente tot veel annuleringen van geplande activiteiten leidde. Een licht daling in andere landen werd veroorzaakt door gebruikelijke schommelingen vanwege bijzondere manifestaties en herdenkingsjaren. Ook kromp op een aantal Nederlandse ambassades de culturele afdeling in, waardoor er minder activiteiten werden geregistreerd.

Cultuur en handel
Dit jaar vergelijken we de Buitengaatscijfers met de exportprestaties van andere onderdelen van de BV Nederland. Uit die vergelijking met andere bronnen, onder meer een lijvig ING rapport over de Nederlandse handel, blijkt dat de culturele en algemene ‘exporttrends’ aardig met elkaar in balans zijn.

Soms loopt cultuur voorop, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en in de opkomende economieën als Brazilië en China. En soms heeft culturele uitwisseling het lastiger dan de reguliere handel, wat zichtbaar werd in het Midden-Oosten. Goederen kunnen kwijt of beschadigd raken, maar de fysieke aanwezigheid van kunstenaars of kunstwerken vraagt om een andere risicotaxatie: ‘We went on behalf of everyone who is afraid to go’, stelt Kirsten Heshusius in een portret van kunstenaars die toch in de regio aan het werk gingen.  

Design Studio Mannschaft visualiseerde de analyse in een wereldkaart. Download de pdf of bestel (gratis) een gedrukte versie bij SICAfragment BUG kaart 2011

Did you find this information useful?
0