Contact met underground Rusland

Image
Afbeelding
Caption
Lizaveta Mateeva en Peter Belyi van LUDA Gallery in Sint-Petersburg. Foto: Dmitry Tsyrencshikov
Authors
Dmitry Tsyrencshikov
Discipline
Beeldende kunst

Contact met underground Rusland

DutchCulture zoekt actief contact met onafhankelijke kunstenaars en hun netwerken in Rusland. Van 28 maart tot 1 april is Lizaveta Mateeva onze gast.

Lizaveta Mateeva is curator van LUDA Gallery in Sint Petersburg. Deze organisatie is een belangrijke ontmoetingsplaats voor onafhankelijke kunstenaars.

De curatoren, onder wie Lizaveta Mateeva, willen een tegenwicht vormen voor de steeds grotere focus op de Russische markt en klassieke kunst van de grote culturele instituten in Sint Petersburg. LUDA richt zich juist op de jonge generatie kunstenaars die onafhankelijk willen werken en in toenemende mate internationaal zijn georiënteerd.

Netwerken en broedplaatsen
DutchCulture reisde afgelopen september naar Moskou en Sint Peterburg om nieuwe onafhankelijke netwerken te ontdekken en daar actief contact mee te maken. Op die manier wil DutchCulture de culturele uitwisseling tussen Nederland en Rusland stimuleren en waarborgen voor de toekomst. Ruslandexperts Ruben Eijkelenberg en Sjeng Scheijen spraken Lizaveta Mateeva in Sint Petersburg en nodigde haar uit voor een werkbezoek aan Nederland.

Tijdens haar werkbezoek van 28 maart tot en met 1 april wordt vooral aandacht besteed aan de thema’s artist-in-residencies, broedplaatsen en zelf-organiserende kunstinitiatieven in Nederland. DutchCulture begeleidt Mateeva en stelt haar voor aan verschillende organisaties binnen de Nederlandse culturele sector.

Non-conformistisch Sint Petersburg
Inmiddels willen kunstenaars uit heel Rusland graag samenwerken met LUDA Gallery en zijn zelfs zeer vooraanstaande en gearriveerde Russische kunstenaars geïnteresseerd in de samenwerking. Het is een plek waar zij zichzelf opnieuw kunnen uitvinden en aansluiting vinden bij de jongere generatie. Het onlangs verschenen artikel Going underground: the art gallery bringing the rebel spirit back to St Petersburg van Calvert Journal ziet daarin een herleving van de non-conformistische houding die de stad kenmerkte in de jaren ’80 en ’90.

Meer informatie over DutchCulture’s Russische bezoekersprogramma

Did you find this information useful?
0