Creatieve missie China

Creatieve missie China

Discipline
Vormgeving
Beeldende kunst
Een kleine delegatie van DutchCulture reist in maart naar Xiamen, Shenzhen en Shanghai voor de versterking van Chinees-Nederlandse culturele uitwisseling.

De reis vindt plaats van 20 tot en met 30 maart 2016. Focus van de reis van DutchCulture China-experts Monique Knapen, Ian Yang en directeur Cees de Graaff is het versterken van de Chinees-Nederlandse verbindingen op het gebied van mode en de creatieve industrie.

Holland House in Xiamen
In Xiamen legt DutchCulture contacten tussen de Nederlandse ambassade, de initiatiefnemer van het nog te bouwen Holland House -de in Nederland woonachtige Chinese zakenman Tao Wang- en de oprichter van de creatieve broedplaats C-platform Chen Wei. Doel van het Holland House is een inspirerend overzicht te geven van Nederlandse hedendaagse Nederlandse kunst en cultuur. Het team van C-platform bestaat uit een aantal curatoren die hun kunstopleiding deels in Nederland volgden. Holland House en C-platform zouden samen een duurzame culturele uitwisseling tussen China en Nederland kunnen stimuleren.

Mode(ontwerpers) van de toekomst in Shenzhen
In Shenzhen opent op 26 maart The Future of Fashion is Now. Deze tentoonstelling van museum Boijmans Van Beuningen werd van oktober tot met februari drukbezocht in Shanghai. Vijf jonge Chinese ontwerpers kregen de kans nieuw werk te maken voor deze tweede Chinese editie van The Future of Fashion is Now in Shenzhen. Shenzhen Art & Design Alliance heeft DutchCulture gevraagd een afvaardiging uit Nederland mee te nemen om meer kansen te bieden aan Nederlandse ontwerpers en om samenwerking tussen Nederlandse en Chinese creatieve opleidingen te stimuleren. In het kielzog van de opening ontmoeten internationale ontwerpers elkaar tijdens een mode-forum en vinden er workshops en lezingen plaats op de Guangzhou Academy of Fine Arts. Boijmans Van Beuningen geeft samen met curator José Teunissen besloten trainingen over de behandeling van textiel en het maken van tentoonstellingen rond textiel.

Nederlandse kunstenaars in Wuzhen
Op 27 maart opent de International Contemporary Art Exhibition in Wuzhen, een nieuwe culturele hotspot buiten Shanghai waar Toneelgroep Amsterdam vorig jaar nog haar voorstelling La Voix Humaine speelde. DutchCulture bracht de curatoren van de tentoonstelling in contact met de Nederlandse kunstenaars John Körmeling, Studio Job en Florentijn Hofman. Deze kunstenaars zullen werk vertonen op de International Contemporary Art Exhibition. Hofman is inmiddels al wereldberoemd in China vanwege zijn bovenmatige Rubber Duck die op verschillende plaatsen in China te zien was. In Wuzhen zal Hofman een kingsize vis presenteren.

Did you find this information useful?