Dag van de Rechten van de Mens

Image
Afbeelding
Caption
De Maleisische kunstenaar en cartoonist Zunar dreigt een gevangenisstraf van 43 jaar te krijgen voor zijn werk. Foto: AFP/Getty.
Authors
AFP/Getty

Dag van de Rechten van de Mens

Op de Dag van de Rechten van de Mens zien we dat het klimaat voor kunstenaars op veel plekken onder druk staat.

10 december is de Internationale Dag van de Mensenrechten. De datum verwijst naar de dag waarop in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aanvaard in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

In Nederland organiseert Amnesty International een schrijfmarathon, waarin iedereen brieven kan schrijven aan de regering van landen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten. Tijdens de schrijfmarathon wordt onder meer geschreven voor de Maleisische kunstenaar en cartoonist Zunar, die een gevangenisstraf van tientallen jaren boven het hoofd hangt voor het maken een spotprent van premier Razak.

Vrijheid van meningsuiting en expressie zijn belangrijk, zeker voor kunstenaars. Niet in alle landen waarmee Nederland samenwerkt zijn die rechten optimaal gegarandeerd. We zien een toename van regulering en controle in China en Rusland, twee prioriteitslanden in het internationaal cultuurbeleid van Nederland. Dichter bij huis, in de EU-landen Hongarije en Polen, ondervinden kunstenaars ook een toenemende belemmering om hun werk vrij uit te voeren. De politieke onrust in andere regio’s en landen, zoals het Midden-Oosten, Turkije en Brazilië, vraagt ook om een voortdurende bezinning op de vraag wat internationale culturele samenwerking kan betekenen in tijden van chaos en spanning.

Landen waar mensenrechten onder druk staan links laten liggen is geen optie. DutchCulture gelooft dat culturele samenwerking en dialoog, juist in complexe en lastige tijden, kunnen bijdragen aan meer openheid en betere omstandigheden. Op die manier vormt culturele samenwerking ook een steun in rug voor kunstenaars die hun speelveld kleiner zien worden.

Did you find this information useful?
0