De uitweg van een schrijver: studenten ondervragen Amin Maalouf

De uitweg van een schrijver: studenten ondervragen Amin Maalouf

Voor een gehoor van studenten Europese studies en enkele cultuurprofessionals vond dinsdagmiddag 30 november een vraaggesprek plaats met Amin Maalouf in Spui 25. Onderwerp was zijn essay De ontregeling van de wereld, door moderator Chris Keulemans omschreven als een ´wake up call die we hier heel serieus nemen´. Woensdag gaat Maalouf in gesprek met Abdelkader Benali (meer informatie).

Nederlandse vertaling
Aanleiding voor de optredens van Maalouf in Nederland is de verschijning van de Nederlandse vertaling van Le dérèglement du monde eerder dit najaar. In dit boek schetst Maalouf een verontrustend beeld van de wereld en de gevolgen van de spanning tussen het Westen en de Arabische wereld.

Verantwoordelijkheid van een schrijver
Het lezen van het werk van Maalouf stemt niet altijd even vrolijk en de toestand in de  wereld is weinig verbeterd sinds Maalouf in ergens in 2008 –ten tijde van de Amerikaanse verkiezingenstrijd- zijn essay voltooide. Is Maalouf een pessimistische man? Dat valt mee: “Een schrijver heeft de mogelijkheid en verantwoordelijkheid om altijd een uitweg te bieden. Sommige uitwegen kunnen een verbetering zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook een duidelijke richting oplevert waar het heen moet.” Vooruitgang op gebied van techniek en wetenschap geeft ook geen richting, maar stelt de mens wel voor lastig te beantwoorden morele vragen. Juist die morele vooruitgang lijkt te haperen.

Oefenen met eten
Mensen moeten het met elkaar zien te rooien op deze planeet. Dat is een ingewikkelde opgave, maar elkaar leren verstaan is een cruciale voorwaarde. Op een vraag van een student wat een eerste oefening daarvoor kan zijn, was Maalouf helder: “Begin met goed eten. Ieder cultuur heeft wel iets wat je lekker vindt. Er zijn overal goede verhalen om te delen. Stel vragen en luister.” En wie betwijfelt of de Nederlandse keuken wel iets kan bijdragen aan meer onderling begrip in de wereld, Maaloufs heimelijke genoegen bij een bezoek aan Amsterdam is een broodje haring.  

Did you find this information useful?
0