Eerste toekenningen Matchingsfonds GCE

Eerste toekenningen Matchingsfonds GCE

Deze zomer zijn de eerste 5 projecten geselecteerd voor een bijdrage uit het Matchingsfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed (GCE).

Het Matchingsfonds moet de samenhang tussen GCE activiteiten bevorderen en de zichtbaarheid van het GGCE vergroten. DutchCulture, centre for international cooperation beheert het fonds van 200.000 euro per jaar. Toekenningen gaan op advies van een programmaraad, bestaande uit experts uit de verschillende erfgoeddisciplines.

In het najaar komt de GCE programmaraad opnieuw bij elkaar om het resterende GCE matchingsgeld te verdelen. Er is nog ruimte voor nieuwe aanvragen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Veysel Yuce bij de Cultural Heritage Desk van DutchCulture.

Gehonoreerde projecten zomer 2013

  • Het Empire Project, een multimedia installatie over de onbedoelde gevolgen van Nederlands kolonialisme.
  • Een digitale bronnenverzameling over koloniale architectuur en stadsplanning in voormalige Europese koloniën.
  • Poststenen; een documentaire over de VOC poststenen in Madagaskar en Zuid-Afrika. De poststenen vertellen de verhalen van zeemannen die reisden tussen Nederland en het Verre Oosten.
  • Een stripboek over het slavernijverleden om zo jongeren inzicht te geven in het slavernijverleden.
  • Archeologisch onderzoek naar het slavenschip Leusden. Het schip verging in 1738 in de Marowijne bij Suriname. 664 slaven kwamen hierbij om het leven.

Gedeeld Cultureel Erfgoed (GCE) staat voor de materiele en immateriële sporen van de internationale geschiedenis van Nederland in het buitenland. Samen met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, het Nationaal Archief, de Nederlandse ambassades en diverse organisaties in het erfgoedveld voert DutchCulture (voormalig SICA) het GCE beleid van de Nederlandse rijksoverheid uit.

Meer informatie
Matchingsfonds GCE

Did you find this information useful?
0