Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed thema Duurzaam Vakmanschap

Image
Afbeelding
Authors
Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed thema Duurzaam Vakmanschap

In de maand februari zet het Europees Erfgoedjaar het thema Duurzaam Vakmanschap in de schijnwerper

Tijdens het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 staat de maand februari in het teken van Duurzaam Vakmanschap. De instandhouding van het Europees erfgoed, zoals kerken en andere oude gebouwen, vraagt om gespecialiseerd ambachtelijk vakmanschap. De themamaand richt zich op het belang van onderwijs voor het behoud en de restauratie van erfgoed. Naast kennisoverdracht van oude technieken en historische materialen, wordt de toepassing van nieuwe technologie om eeuwenoude ambachten en materialen in stand te houden steeds belangrijker.

In het kader van deze themamaand bezocht Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) maandag 19 februari de restauratieopleiding van het ROC van Twente en RIBO. Zij maakte kennis met studenten van de opleiding Technicus Hout en Restauratie. Dit is een nieuwe opleiding van het ROC van Twente die vorig jaar door het ministerie van OCW is goedgekeurd. Naast traditionele vaardigheden, leren studenten aan deze opleiding vernieuwende technieken, zoals 5-assig CNC frezen en het toepassen van 3D-scantechnieken. Maak hier kennis met de studenten Nathan, Siem en Niels.

In samenwerking met Restauratie Opleidingsprojecten Nederland (ROP), organiseerde het projectteam van het Europees Erfgoedjaar op 15 februari een expertmeeting over Duurzaam Vakmanschap. Rond dit thema waren er presentaties van ambachtslieden en organisaties, en ging men met elkaar in gesprek over de toekomst van het restauratievak en over hoe jonge mensen hiervoor te enthousiasmeren.

Bekijk voor meer informatie over het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed de website www.europeeserfgoedjaar.nl 

Did you find this information useful?
0