Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed van start in Nederland

Image
Afbeelding
Discipline
Erfgoed

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed van start in Nederland

Op vrijdag 26 januari gaat het Nederlandse programma van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed officieel van start.

Op vrijdag 26 organiseert Crafts Council Nederland in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Het Scheepvaartmuseum een expertmeeting rondom het thema ‘Creativiteit vanuit Traditie’.

Tijdens de expert meeting spreken Maartje Brattinga (curator Nationaal Glasmuseum), Esmé Hofman (fijnscheenvlechtster), Thijs Adriaans (mode-expert, fotograaf, documentairemaker), Mina Abouzahra (ontwerper/ondernemer) en Sophie Kiesouw (sociaal ondernemer voor Makers Unite). Daarnaast start de expositie ‘De ambachtsman als ontdekkingsreiziger’ en heft de erfgoedsector het glas in aanwezigheid van onder meer de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim en Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Onder het motto ‘Erfgoed verbindt, Europa inspireert’ openen in 2018 vele (erfgoed)organisaties in Nederland hun deuren met activiteiten die de verbinding met Europa zichtbaar maken. Het themajaar zet maandelijks een erfgoedthema in de schijnwerper waarin de relatie tussen Nederland en Europa specifiek tot uitdrukking komt, zoals Duurzaam Vakmanschap, Europese Routes en Religieus Verleden.

Ieder schijnwerperproject bestaat uit een publieksactiviteit en een expertmeeting waarin kennisuitwisseling in Europees verband centraal staat. In januari staat de schijnwerper op het thema ‘Creativiteit vanuit traditie’, over nieuwe vertalingen van traditionele ambachten en technieken in kunst en vormgeving.

Tijdens het themajaar besteden grote nationale publieksevenementen zoals de Open Monumentendag, de Nationale Archeologiedagen en de Maand van de Geschiedenis aandacht aan Europa in hun programmering en wordt nauw samengewerkt met Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Meer informatie over thema's en activiteiten voor publiek en erfgoedprofessionals, is te vinden op www.europeeserfgoedjaar.nl.

 

Did you find this information useful?
0