Europese bijdrage voor Nederlandse organisaties
Twee Nederlandse organisaties krijgen een bijdrage uit het programma Europa voor de Burger. Het gaat om het Anne Frank Huis en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen/RBT-KAN. Zij ontvangen ieder een subsidie van bijna 100.000 euro voor een Europees project binnen de actie Actief gedenken.
De Europese Commissie ontving in 2012 in totaal 311 aanvragen binnen deze actie. Hiervan zijn 37 geselecteerd. Samen ontvangen alle goedgekeurde projecten zo’n 2,4 miljoen euro, met een gemiddelde bijdrage per project van bijna 65.000 euro. In relatie tot het aantal deelnemende landen (30) en het toegekende totale budget in deze ronde, is zowel het aantal geselecteerde projecten met een Nederlandse projectleider, als het toegekende bedrag aan deze projecten bovengemiddeld.
Anne Frank Huis
Het Anne Frank Huis bereidt samen met partners in Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Polen een internationale jeugdconferentie voor. Doel is het ontwikkelen van een educatieve website tegen discriminatie en antisemitisme. Het Anne Frank Huis is ook partner van het Oostenrijkse platform Erinnern.at dat een succesvolle aanvraag heeft ingediend voor het ontwikkelen van educatieve activiteiten op gedenkplaatsen.
Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen
Binnen de kader van de Liberation Route organiseert RBT-KAN, samen met partners in Nederland en Duitsland, in 2014 de internationale jeugdconferentie YOUCEE: Youth Conference Commemoration across borders. De Liberation Route laat publiek beleven wat er gebeurde op het pad dat de geallieerden bewandelden op het einde van WOII bij de bevrijding van Europa. Deze jeugdconferentie brengt 95 scholieren uit Nederland en de partnerlanden van de Liberation Route: Engeland, Frankrijk, België, Duitsland en Polen.
Overige uitslagen
Het overzicht van alle geselecteerde projecten en de toegekende bijdragen in het programma Europa voor de Burger vindt u op de website van het Uitvoerend Agentschap van de Europese Commissie (EACEA).