'Europese samenwerking prikkelt de ambitie'.

Image
Afbeelding

'Europese samenwerking prikkelt de ambitie'.

Op vrijdag 9 mei, de Dag van Europa, vierde DutchCulture samen met ruim honderd aanwezigen de kracht van Europese samenwerking.

De bijeenkomst vond plaats in het onlangs geopende VondelCS, het nieuwe verenigingshuis van fusieomroep AVROTROS in het Vondelpark in Amsterdam.

Gastsprekers waren Mathieu Segers, universitair docent Europese Integratie aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van onder meer De reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden en Bruno Felix, medeoprichter van Submarine, een van Nederlands meest toonaangevende mediaproductiebedrijven. Zij spraken over de betekenis van Europa voor de Nederlandse culturele sector. Segers deed dat vanuit een historisch perspectief en Felix vanuit de praktijk.

Europa is meer dan een geldmachine
Volgens Segers was de Europese integratie voor Nederland in eerste instantie vooral een economisch project en niet zozeer een politiek, laat staan cultureel, project. Nederland was slecht op de hoogte van de manier waarop Europa werkt, maar door de crisis werd deze betekenis blootgelegd en de vraag naar fatsoenlijke, feitelijke informatie over Brussel steeg. “Zie Europa niet alleen maar als geldmachine, het gaat over meer dan handel alleen. Je krijgt bijvoorbeeld een groter netwerk en meer inspirerende collega’s”, aldus Segers.

Bruno Felix ging in op de totstandkoming van één van zijn recente projecten, Last Hijack. Deze mix van animatie en documentaire is een echt Europees project waarbij allerlei Europese partijen zijn betrokken. Felix twijfelt niet aan het nut van Europese samenwerking: “je product verandert er echt van en het prikkelt de ambitie”.

Naast sprekers bood het programma speeddatesessies waarin bezoekers de mogelijkheid kregen om de gezichten achter Europa te zien en te spreken, samenwerkingspartners te ontmoeten, inspiratie op te doen en wegen naar financiering te vinden. Ook werd een film vertoond met een selectie van door Europa gesteunde projecten. 

Did you find this information useful?
0