10 juli 2018

Forum on European Culture: Act for Democracy!

De Balie en DutchCulture lanceren het tweede Forum on European Culture: Act for Democracy! Met internationale gasten in Amsterdam: 31 mei - 3 juni 2018

Na een succesvolle editie in 2016, met onder andere Jude Law, Rem Koolhaas, Ulrich Seidl, Chantal Mouffe, Benjamin Barber en vele anderen, lanceren De Balie en DutchCulture de tweede editie van het Forum on European Culture. Van 31 mei tot en met 3 juni 2018 komen opnieuw belangrijke internationale kunstenaars en denkers samen op verschillende locaties in Amsterdam om ideeën uit te wisselen over de toekomst van Europa. De titel van de tweede editie van het Forum is: Act for Democracy!

Toekomst onder druk
Wie naar Brexit, Polen, het toenemend regionalisme en de migratiecrises aan de randen van Europa kijkt, ziet dat deze toekomst meer dan ooit onder druk staat. De democratie, hoeksteen van Europa, blijkt fragieler dan we dachten. Ze is kwetsbaar, en moet voortdurend worden onderzocht, verdedigd en vernieuwd. Hoe kunnen kunstenaars, voorvechters van de democratische vrijheid bijdragen aan een nieuw narratief voor Europa? 

Eerste gasten bekend
Met veel plezier maken we de 10 eerste gasten van het Forum 2018 bekend: Alessandro Baricco (schrijver, Italie), Natalia Kaliada van het Belarus Free Theater, (gezelschap in ballingschap, Wit-Rusland), Achille Mbembe (filosoof, Kameroen), Flavia Kleiner (politiek activist, Zwitserland), Wolfgang Tillmans (beeldend kunstenaar, Duitsland), Zaki Nusseibeh (politicus, Arabische Emiraten), Madi Maxwell Libby (Spoken word artist, UK), Artur Zmijewski (beeldend kunstenaar, Polen), Rem Koolhaas (architect, Nederland), Wende Snijders (zangeres, Nederland). 

Rebranding Europa
Naast films, debatten en lezingen heeft het Forum nog veel meer te bieden. Zo ontwikkelen we met architecten Rem Koolhaas en Stephan Petermann een Eurolab waar designers, reclamemakers en kunstenaars werken aan een rebranding van Europa. Ivo van Hove werkt aan een nieuwe theatervoorstelling over identiteit voor de serie Sign of the Times. Deze voorstelling is tijdens het Forum te zien. Een cultureel uitwisselingsprogramma met museumdirecteuren uit Europa en het Midden-Oosten, en programma’s met onder meer het Visual Research Centre in Kiev, het Iron Curtain Project en de organisatie van de Spoken Beat Night vinden ook tussen 31 mei en 3 juni plaats. Houd de website in de gaten voor de definitieve line-up: www.cultureforum.eu

Europe Edless Express 
De voornaamste gedachten en resultaten van de vier Forumdagen nemen we twee maanden later mee op de Europe Endless Express. Deze nachttrein rijdt met 600 passagiers aan boord naar het oosten van Europa, op zoek naar een nieuw Europees narratief.

Meer dan 3600 bezoekers
De eerste succesvolle editie van het Forum on European Culture vond in 2016 plaats. Onder de titel Re:Creating Europe namen meer dan 200 gasten uit meer dan 37 verschillende landen deel aan het programma. Het Forum 2016 trok meer dan 3600 bezoekers. Dat jaar vertrok ook de eerste Europe Endless Express op een culturele ontdekkingsreis van Amsterdam naar Bratislava. 

Het Forum on European Culture is een initiatief van De Balie en DutchCulture. 
Onder andere het Gieskes-Strijbis Fonds, BankGiroLoterij, Bureau Europese Commissie, European Cultural Foundation, Toneelgroep Amsterdam, Stadsschouwburg Amsterdam, Het Concertgebouw, Het Stedelijk Museum Rijksakademie van de Beeldende Kunsten, Melkweg, Theater Bellevue en Frascati zijn partners van het Forum. 

Twitter: cultforum / #FOEC18 | Facebook: Forum on European Culture