Gezamenlijk optreden ministers bij start DutchCulture

Gezamenlijk optreden ministers bij start DutchCulture

Internationale culturele samenwerking is geen luxe maar een noodzaak. Het voedt de inspiratie van culturele ondernemers en geeft een impuls aan onze nationale identiteit en ons imago over de grens. Dit geluid klonk tijdens een feestelijke bijeenkomst op 16 september ter gelegenheid van de start van DutchCulture, centre for international cooperation. Eerder op de middag hadden de ministers Bussemaker en Timmermans met een gezamenlijke druk op een knop het nieuwe pand van DutchCulture aan de Herengracht 474 geopend.

Verschillende ‘frequent travellers’ waaronder  Bastiaan Schravendeel (filmanimatie), dansers van De Stilte, designer Gijs Bakker, Toneelgroep Amsterdam, auteur Abdelkader Benali, musici van Drums United en architect Jacob van Rijs van MVRDV presenteerden hun internationale activiteiten. Niet alleen vormen deze activiteiten een artistieke uitdaging, voor veel culturele organisaties is Nederland simpelweg te klein voor een bloeiende culturele onderneming.

Ook de ministers die verantwoordelijk zijn voor het internationaal cultuurbeleid - Jet Bussemaker (OCW) en Frans Timmermans (BZ) - stelden in een dubbelinterview dat culturele uitwisseling zoveel meer betekent dan handelsbevordering. Tegelijkertijd wilde minister Timmermans de zaken niet fraaier voorstellen dan ze momenteel zijn. De bezuinigingen op onder meer het postennetwerk maken scherpe keuzes nodig: "We kunnen niet overal aanwezig zijn." Minister Bussemaker streeft naar een goede afstemming tussen “waar we sterk in zijn en waar kunstenaars naar toe willen."

Bussemaker, Timmermans 16092013   Drums United 16092013   

De Stilte 160913   Opening DutchCulture, Bazel 160913

Did you find this information useful?
0